Podijeli članak

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona (TK) protiv dva službenika iz Policijske stanice (PS) Centar Tuzla, Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47), zbog postojanja osnovane sumnje da su kao sudionici počinili produžena kaznena djela - zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

U optužnici je obrazloženo da su ova  dva policijska službenika od studenoga 2018. do početka  siječnja 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlaštenja  i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti sigurnosti prometa MUP-a TK,  te su  izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge.

Kako se, također, u optužnici navodi, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole prometa, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca kako im ne bi izdavali prekršajne naloge, te su u obrasce  za kontrolu prometa upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno.

Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH, prenosi Fena.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se spomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TK i drugim policijskim agencijama u BiH u razdoblju od pet godina.

Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena kaznenih djelima, priopćeno je iz Tužiteljstva TK.