Podijeli članak

Arheolozi koji su procjenjivali štetu na meksičkoj piramidi nakon razornog potresa u rujnu otkrili su ostatke drevnog hrama, javlja BBC.

Hram se nalazi unutar piramide Teopanzolco u saveznoj državi Morelos, 70 kilometara južno od Ciudad de Mexica. Stručnjaci smatraju da je hram izgrađen u 1150. godini i pripada kulturi Tlahuica, jednom od astečkih naroda iz središnjeg Meksika.

Struktura je posvećena Tlalocu, astečkom bogu kiše. Arheolozi su izjavili da je imala dimenzije 6 metara sa 4 metra. Među ruševinama hrama pronađene su i posude za izgaranje mirisnih tvari te ostaci keramike.

Do otkrića je došlo dok su znanstvenici iz meksičkog Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH) radarom provjeravali štetu na piramidi u Cuernavaci.

Arheologinja Barbara Koniecza izjavila je da je potres jačine 7,1 stupnjeva po Richteru koji je pogodio Meksiko u rujnu uzrokovao veliku štetu na piramidi, osobito na njena dva hrama, prenosi Index.hr. Stručnjaci su izjavili da je narod Tlahuica živio u desecima manjih gradova-država u području današnje države Morelos.