Podijeli članak

Danas je u prostorijama zgrade Vlade u Sarajevu potpisan kolektivni ugovor iz oblasti poštanskog prometa.

U ime Vlade Federacije kolektivni ugovor je potpisao ministar Denis Lasić. U svom obraćanju ministar je istaknuo slijedeće.

"Zadovoljstvo mi je informirati Vas da smo danas potpisali Kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa nakon pregovora koji su trajali oko 3 mjeseca. Ovo je drugi kolektivni ugovor ove vrste kojeg sadašnja Vlada FBiH zaključuje.

Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo da smo kroz socijalni dijalog došli do teksta kolektivnog ugovora kojim će se regulirati prava za oko 3000 uposlenih u javnim preduzećima BH Pošta i Hrvatske pošte Mostar. Također mi je zadovoljstvo istaći da se prethodni kolektivni ugovor implementiran bez ikakvih problema i bez sudskih sporova.

Kolektivni ugovor kojeg smo upravo potpisali ne umanjuje prava radnika niti predviđa rast troškova u segmentu rada i naknada za rad za javna preduzeća. Stoga on predstavlja dobru osnovu za dalju stablizaciju poslovanja BH Pošte i Hrvatske pošta Mostar, a posebno u segmentu očuvanja radnih mjesta. Izmjene koje su učinjene u odnosu na kolektivni ugovor koji je zaključen prošle godine odnose se uglavnom na usklađivanje sa u međuvremenu usvojenim zakonskim rješenjima i potrebnim preciziranjem određenih odredbi.

Kolektivni ugovor je zaključen na period od dvije godine, s tim da stupa na snagu 01.07.2018.g. kada prestaje sa primjenom kolektivni ugovor koji je zaključen prošle godine.

Na kraju želim ponovo izraziti zadovoljstvo da smo kroz vrlo kvalitetan socijalni dijalog došli do zaključenja još jednog kolektivnog ugovora uz želju da isti također uspješno implementiramo".