Podijeli članak

TagoviRadovanj je opjevan u pjesmama o povijesnim događajima u posuškom kraju. I sada mnogi znaju započeti podužu pjesmu „Radovane starče ponositi , ko ti može lita pribrojiti“. „Provjerio sam i mogu potvrditi da je ta vrsta hrastovine vrlo neobična. Eto, raste i lista na toj visini, što nema nigdje u Europi. Prema svim drugim pokazateljima, naš je Radovanj i hrast po visini rasta treći u svijetu. Nešto kasnije lista, ali lišće mu opada tek u kasnu jesen ili čak zimskom razdoblju“, rekao je prof. Bošnjak i sugerirao da to treba objaviti , jer listopad ništa ne znači za hrast na Radovnju. Uz još neke zanimljivosti, vrijedi spomenuti i posuškog gangaša Ljubu Begića zvanog Poštar.

Punih 40 godina radio je u Pošti Vranić, otišao je u zaslužnu mirovinu bez ijednog dana bolovanja. I danas u 70. godini zdrav kao hrast i ni sada ne boluje. „Pa zdravlje mi je dobro. Čuvaj se, živi uredno i pivaj. Ja sam odmalena gangaš. Ganga je najbolji lik za zdravlje i veselje, a mi Begići, Posušani i Ercegovci, volimo tu našu pjesmu.

Stoga se nadam da ćemo upravo mi iz ovih gangaških kamenih krajeva snimiti dokumentarac o starim vrimenima, prošnji cure i pivanju ove pisme“, ispričao je za Večernji list Ljubo.