Podijeli članak

Nemali broj puta dogodilo se da su predikcije budućnosti zaista bile točne, posebice u domeni tehnologije koja bi nas uskoro mogla zadesiti. Taj slučaj posebno je zabilježen u literaturi, kao i u filmografiji. 

Danas je mogućnost video konferencijskog poziva već stara vijest, ali svi znamo kako se taj koncept pojavio zapravo 1927. godine u filmu "Metropolis", kao oblik komunikacije iz budućnosti. I to nije prvi put, sada imamo novi bizaran slučaj, a u pitanju je još sve manje popularan selfie štap. Jedan francuski blog La Boîte Verte je objavio uz pripadajuće dokaze kako se selfie štap zapravo prvi put pojavio 1969. godine u filmu "I Killed Einstein, Gentlemen" koji je režirao Oldrich Lipský, prenosi buro 247.
 

U filmu tako vidimo kadar kada dva lika odluče sami sebe fotografirati i to upravo uz pomoć futurističkog štapa, koji ruku na srce, izgleda puno moćnije i ljepše od onih koje imamo sada u ponudi, a zamislite, njihov filmski koncept i predikcija budućnosti fotografiranja je stara preko 40 godina. Ovaj u filmu u sebi ima čak implementiranu kamericu, a može odmah i isprintati fotografiju. Odličan primjer kako je žanr znanstvene fantastike iz prošlosti sjajno upakirao ideju tehnologije u budućnosti, koja se ostvarila. U videu pogledajte kako je tada izgledao selfie štap…