Podijeli članak

U Mostaru će sutra biti održana sjednica Radne skupine za Zzapadni Balkan Europske komisije. Hrvatski predstavnik, župan Međimurske županije Matija Posavec, koji dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini za Hrvatski Medijski Servis kaže kako je jedan od ključnih ciljeva radne skupine dati učinkovit politički doprinos politici proširenja Europske unije. Ističe i kako članovi Radne skupine nastoje poticati dijalog s političkim predstavnicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, ali i prate proces reformi u tim zemljama, posebno onih koje se odnose na decentralizaciju i pregovaranje o poglavljima koja se odnose na lokalne/regionalne vlasti. 

Što se tiče sastanaka Radne skupine, glavne teme određuju posljednja izvješća Europske komisije o navedenim procesima i vezane su na razgovor o problemima i razlozima usporavanja reformi u državama Zapadnog Balkana te nastavak uključivanja regionalne i lokalne samouprave tih država u procese decentralizacije, vladavine prava, pravosuđa, temeljnih prava te zaštite manjina. Tako će biti i na sastanku u Mostaru, kaže Posavec.

Komentirajući trenutnu situaciju u BiH, Posavec je istaknuo prije svega složenu gospodarsko-socijalnu situaciju koju, očito dodatno komplicira i kriza glede formiranja vlasti posljednjih godinu dana što zasigurno blokira napredak zemlje.

 – I posljednje izvješće Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo govori da BiH mora temeljno poboljšati zakonodavni i institucionalni okvir. Stalno dizanje tenzija i nametanje dnevno- političkih problema zapravo svraća pozornost sa stvarne situacije u BiH. Svakako treba naglasiti i činjenicu da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna naroda što na svim instancama treba i poštovati, kaže Posavec. 
Po njemu, najveći problem je iseljavanje, poglavito mladih. 

– Činjenica je da je to globalni problem. Prema pojedinim procjenama i dostupnim podacima zemlju je od 1995. godine napustilo više od 150.000 mladih. Negdje sam nedavno pročitao rečenicu koja me je nagnala na razmišljanje – da su nekada ljudi išli trbuhom za kruhom, a danas mozgom za dostojanstvom, istaknuo je Posavec za HMS. 

S obzirom da je i u Hrvatskoj prisutan taj problem, on ističe kako je ključno ljudima osigurati uvjete za dostojanstven život, na čemu u Međimurju posljednjih godina aktivno rade.

Temelj svakog zdravog društva je obrazovanje i zdravstvo. Naravno, kao lokalni političar ne donosim zakone, ali ono što možemo i što na dnevnoj bazi činimo jest stvaranje uvjeta. Međimurje je najmanja, ali po mnogo čemu najuspješnija hrvatska županija. Gradimo i obnavljamo škole, sportske dvorane u što smo do sada uložili više od 300 milijuna kuna, imamo jednu od najbolje opremljenih bolnica u što je, zajedno s obnovama i opremanjem domova zdravlja uloženo više od 200 milijuna kuna. Dugogodišnja ulaganja u turizam Županije, prije desetak dana rezultirala su nagradom za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma u RH, a u fazi realizacije nam je i najveći projekt ulaganja u kulturni turizam ikada – obnova Starog grada Zrinskih u vrijednosti više od 40 milijuna kuna. Ulažemo u proširenje poduzetničke infrastrukture u Centru znanja. Među vodećim smo županijama u povlačenju sredstava iz EU fondova, ali i vlastitim sredstvima potičemo obrazovanje, poduzetništvo, poljoprivredu, turizam i uvjeren sam da smo jedna od najpogodnijih regija za život ne samo u Hrvatskoj, pojasnio je Posavec.

Komentirajući državnu politiku prema BiH, Hrvatima u BiH, Posavec tvrdi da ako postoji ijedna zemlja s kojom Hrvatska mora njegovati dobrosusjedske odnose te skrbiti o njenoj cjelovitosti i političkoj normalizaciji te što skorijem ulasku u euroatlantske integracije, onda je to Bosna i Hercegovina. 

Smatram da u sadašnjim okolnostima i s obzirom na politike zemalja u neposrednom okruženju, za Hrvatsku ne bi smjelo biti važnije zemlje. Također, Hrvatska je zasigurno zemlja preko koje bi BiH trebala trasirati svoj put prema EU i NATO-u, naglasio je Posavec. 

Hrvati su konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini i to je nepobitna činjenica na kojoj svi mi trebamo ustrajati. Iskreno se nadam da će vlast u BiH biti što prije formirana te da će biti poštovane sve tri odluke Ustavnog suda, rekao je Posavec.

Posavec svake godine dolazi u Međugorje te ima izvrsnu suradnju s čelnicima ovih općina. Kaže kako je u Međugorju prvi put bio kada je bio u vojsci i tada je odlučio da svake godine mora najmanje jednom doći pa to i čini. 

Odem na hodočasnički put na Križevac i na Brdo ukazanja, to je moj zavjet, o tome ne volim govoriti jer je to moja privatna stvar, ali dok god budem mogao sigurno ću dolaziti. Dugi niz godina imamo dobru suradnju s načelnicima hercegovačkih općina, Ljubuškim, Širokim Brijegom i Čitlukom. Zapravo, Međimurci i Hercegovci imaju puno toga zajedničkog. Puno radimo, volimo učiti i nikada ne zaboravljamo tko smo i od kuda potječemo, rekao je Posavec za HMS.