Podijeli članak

Portugalska vlada je u ponedjeljak racionirala gorivo na benzinskim crpkama i pozvala policijske vozače da isporučuju gorivo kako bi spriječila vozače cisterni koji štrajkaju da paraliziraju zemlju usred turističke sezone.
 
 Posebice je potrebno opskrbiti zračne luke i turistički jug zemlje.
 
"Nema drugog rješenja", rekao je na konferenciji za novinare državni tajnik Tiago Antunes, glasnogovornik socijalističke vlade nakon izvanrednog vijeća ministara.
 
“Štrajkaši nanose štetu Portugalcima”
 
Ta mjera će biti pokrenuta u regijama u kojima nisu poštovane minimalne usluge, precizirao je i naveo opskrbu zračnih luka i područje Algarve, gdje ljetuju brojni domaći i strani turisti, prenosi Hina.
 
Nakon što je tijekom jutra utvrđeno da su ispunjene tek minimalne isporuke, premijer Antonio Costa je izjavio da se "situacija negativno razvija" čime je otvorio put da policajci vozači izvrše dostavu goriva.
 
U zračnoj luci Lisabona ritam opskrbe je nedovoljan, rekao je jedan glasnogovornik portugalskih zračnih luka ANA.
 
Nakon razgovora sa šefom vlade rano ujutro, konzervativni predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je pozvao štrajkaše i njihove poslodavce da potraže pravedna rješenja i ne nanose štete Portugalcima.
 
Sindikati štrajkaša su optužili prijevozna poduzeća da vrše pritisak na vozače kako bi odustali od štrajka.
 
Mobilizirano oko 500 policajaca
 
U ponedjeljka ujutro konvoji kamiona cisterni su krenuli s glavnih skladišta goriva zemlje uz policijsku pratnju.
 
Dio od oko 500 policajaca je mobiliziran kako bi zamijenili štrajkaše.
 
Nakon prethodnog štrajka prijevoznika goriva, koji je izazvao velike nestašice u travnju, vozači kamiona cisterni su dobili povećanje plaća.