Podijeli članak

Zakonodavci u Portoriku ozbiljno razmatraju donošenje zakona koji bi uveo kazne za roditelje pretile djece.

Zakon bi, smatraju u ovoj karipskoj naciji, trebao poboljšati zdravlje najmlađih i pomoći roditeljima u donošenju ispravnih odluka kad je u pitanju prehrana u obitelji. U protivnom, čeka ih kazna u iznosu do 800 američkih dolara.

Rasprava o novom zakonu počinje u petak, najavio je senator Gilberto Rodriguez.

Ukoliko novi zakon prođe potrebnu proceduru, nastavnici u javnim školama imat će obvezu prijaviti pretilu djecu školskom pedagogu ili socijalnoj službi, ovisno o ozbiljnosti slučaja.

Zdravstveni djelatnici potom bi se našli s roditeljima pretilog djeteta i utvrdili je li uzrok pretilosti loša prehrana ili je razlog medicinske prirode.

Nakon toga stručnjaci bi sastavili dijetu i program vježbanja za dijete te svaki mjesec provjeravali drže li se roditelji propisanog programa.

Nakon šest mjeseci službenici bi proveli novu kontrolu, a ne pokaže li se napredak u vidu manjka kilograma te boljeg zdravstvenog stanja djeteta, roditelji bi mogli biti kažnjeni globom u iznosu od 500 do 800 dolara.

Procjenjuje se kako je više od 28 posto djece u Portoriku pretilo, ali mnogi liječnici u toj otočnoj državi protive se novom zakonu za kojeg smatraju da je nepošten i da problemu dječje pretilosti prilazi s pogrešne strane, prenosi Jutarnji.hr.