Podijeli članak

Iz Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) su priopćili da od 2016. godine do danas nije zabilježen niti jedan slučaj zloporabe web stranice PU FBiH, niti je bilo primjedbi ili informacija od poreznih obveznika u vezi sa lažnim obavještenjima.

Porezna uprava FBiH je ponovno upozorila porezne obveznike i građane da obrate pažnju i ne otvaraju poruke koje stižu sa lažnih e-mail adresa sa kojih se šalju virusi, te da svaku uočenu promjenu prijave Poreznoj upravi Federacije BiH radi blagovremene reakcije. Napomenuli su da je adresa web stranice Porezne uprave Federacije BiH, www.pufbih.ba, prenosi Fena.

U priopćenju u kojem su dali pojašnjenje na jedan novinski članak, Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da je početkom 2016. godine došla do saznanja o zloporabi njihove web stranice. Zloupotreba je izvršena na način da je sa lažno kreiranog e-maila [email protected] poreznim obveznicima upućeno obavještenje o načinu i vremenu podnošenja MIP obrazaca sa lažnim linkom koji je pokretao virus, a o čemu su ih obavijestili porezni obveznici.

Po saznanju, Porezna uprava je odmah poduzela radnje i u skladu sa sigurnosnom praksom obavijestila hosting provajder navedene e-mail adrese o zloupotrebi. Također, poslala je zaraženi file svim poznatim antivirus kompanijama da bi spriječila njegovo dalje širenje.

S obzirom na to da se ne radi o službenoj e-mail adresi Porezne uprave Federacije BiH, na službenoj web stranici Porezne uprave FBiH, tom prilikom postavljeno je obavještenje poreznim obveznicima da obrate pažnju i ne otvaraju poruke koje stižu sa e-mail adresa [email protected] ili sličnih adresa, navodi se u priopćenju.