Podijeli članak

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodna dva dana, jer se ulagači nadaju da bi Washington i Peking u predstojećim trgovinskim pregovorima mogli postići barem parcijalni dogovor.

Dow Jones ojačao je 182 boda ili 0,70 posto, na 26.346 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,91 posto, na 2.919 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 7.903 boda.

Bloomberg objavio da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa SAD-om

Rast cijena dionica uslijedio je nakon izvješća agencije Bloomberg da je Kina otvorena za parcijalni dogovor sa SAD-om, prenosi Hina.

Financial Times objavio je, pak, da je Peking spreman povećati kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom na to da je prethodnih dana tržište bilo pod pritiskom zbog pesimizma uoči nastavka trgovinskih pregovora u Washingtonu 10. i 11. listopada.

„Svakoga dana stižu različite vijesti, pa se tržište kreće u različitim smjerovima. Danas su vijesti pozitivne. Parcijalni dogovor s Kinom barem bi otvorio put za širi dogovor kasnije”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Inverness Counsel.

No, kasnije je optimizam splasnuo jer je jedan kineski dužnosnik kazao da je dobra volja narušena nakon što je u utorak američka vlada proširila 'crnu' listu kineskih kompanija koje ne mogu kupovati komponente američkih proizvođača bez posebne dozvole američke vlade.

Trgovinski rat

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

U fokusu ulagača bio je jučer i zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da je većina čelnika američke središnje banke podržala smanjenje kamatnih stopa tog mjeseca.

Zapisnik je pokazao i to da su svi zabrinuti zbog rizika koji prijete zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine i usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ali da postoje različita mišljenja što to znači za američko gospodarstvo.

„Nisu svi bili istog mišljenja, no svi su se složili oko koncepta da će monetarna politika ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima. A posljednji podaci, posebice iz proizvodnog sektora, sugeriraju da bi Fed mogao dodatno smanjiti kamate na sjednici u listopadu”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Usporava rast gospodarstva

Zbog usporavanja rasta gospodarstva, Fed je od početka godine u dva navrata smanjio ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ulagači se nadaju da će to učiniti i na sjednici ovoga mjeseca, što bi trebalo podržati tržište dionica.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.166 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,04 posto, na 12.094 boda, a pariški CAC 0,78 posto, na 5.499 bodova.