Podijeli članak

 

 

Tvrtka PSA Peugeot Citroën na svečanosti u Stuttgartu, u Njemačkoj, početkom lipnja 2013. ponovo je dobila nagradu “International Engine of the Year“ u kategoriji motora zapremine od 1,4 l do 1,8 l.

Časopis “Engine Technology International” dodijelio je već sedmi put ovu prestižnu nagradu za 1,6-litreni turbo-benzinski motor s četiri cilindra s direktnim ubrizgavanjem, koji je razvijen u suradnji grupacije PSA Peugeot Citroën i BMW Grupe.

Posebno je nagrađen motor od 200 KS, koji se ugrađuje u Peugeot RCZ, Peugeot 308 CC i Peugeot 308 GTi te u modele Citroën DS4 i DS5. Nedavno predstavljen na modelu Peugeot 208 GTi, ovaj motor nudi bolje performanse sa 147 kW, te okretni moment od 275 Nm i emisiju CO2 od 139 g/km.

Ovaj 1,6-litreni motor predstavlja krunu cijele game benzinskih motora zapremine od  1,4 l do 1,6 l, od 95 do 200 KS. Zahvaljujući najnovijim tehnološkim dostignućima, direktnom ubrizgavanju na turbo verziji s promjenjivim radom ventila, pumpi za ulje s reguliranim protokom i upravljanoj pumpi za vodu, ova gama motora omogućuje manju potrošnju i nižu emisiju CO2 za 10% u odnosu na prethodnu generaciju.

Gama motora proizvedena u tvornici Française de Mécanique u Douvrinu, na sjeveru Francuske, sada čini srce ponude benzinskih motora marki Peugeot i Citroën.

_______________________________________________________________________
 

O nagradi „International Engine of the Year“

Nagrada ”Međunarodni motor godine”, koja se dodjeljuje u organizaciji časopisa Engine Technology International, jedno je od najprestižnijih priznanja u automobilskoj industriji. Dobitnika bira međunarodni žiri kojeg čini 76 uglednih automobilskih novinara iz 36 zemalja. Oni utvrđuju poredak na temelju testnih vožnji najnovijih modela automobila. Ovi testovi omogućuju novinarima da ocijene motore prema sljedećim kriterijima: užitak u vožnji, najbolje performanse, optimalna potrošnja goriva te najuspješnija primjena suvremenih tehnoloških dostignuća.

O grupaciji PSA Peugeot Citroën

Grupacija, koja obuhvaća dvije renomirane svjetske marke - Peugeot i Citroën, u 2012. godini prodala je više od 2,9 milijuna vozila diljem svijeta, od čega 38% izvan Europe. Drugi je najveći proizvođač automobila u Europi i prošle godine je ostvarila 55,4 milijarde eura prometa. Europski lider kad je riječ o maloj emisiji CO2, s prosjekom od 122,5 grama CO2/km u 2012. godini, grupacija PSA Peugeot Citroën prisutna je u 160 zemalja. Uključena je i u financijske aktivnosti (Banque PSA Finance) te proizvodnju automobilske opreme (Faurecia).

Više informacija možete dobiti na: http://www.psa-peugeot-citroen.com.