Podijeli članak

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je danas, ne iznoseći čvrste dokaze, da je teroristička mreža Al Kaida uspostavila novu bazu u Iranu i da Sjedinjene Države imaju manje opcija za borbu protiv te organizacije sada kada se "ukopala" u toj zemlji.

Samo osam dana prije isteka mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, Pompeo je ustvrdio da je Iran pružio utočište vođama Al Kaide i da je podržava, unatoč tome što su obavještajna zajednica i Kongres sumnjičavi prema tome.

The New York Times je u studenome objavio da su izraelski agenti u Iranu ubili člana Al Kaide Abua Muhamada al-Masrija, optuženog da je pomagao u planiranju bombaških napada na dva američka veleposlanstva u Africi 1998. Iran je to zanijekao, tvrdeći da na njegovu teritoriju nema "terorista" Al Kaide.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Nacionalnom novinarskom klubu u Washingtonu kazao da prvi put javno objavljuje da je Al-Masri ubijen 7. kolovoza prošle godine.

Iranski ministar vanjskih poslova odbacio Pompeove optužbe

Pompeo je dodao da njegov boravak u Iranu nije bio iznenađenje, dodajući: "Al-Masrijev boravak u Iranu ukazuje na razlog zbog kojeg smo danas ovdje... Al Kaida ima novu bazu: to je Islamska Republika Iran."

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif na Twitteru je odbacio Pompeove optužbe kao "laži i huškanje na rat".

Pompeo je dodao da uvodi sankcije protiv vođa Al Kaide u Iranu i trojice vođa kurdskih bataljuna te terorističke organizacije.

Kazao je i da SAD nudi nagradu od 7 milijuna američkih dolara za informacije koje bi omogućile lociranje ili identifikaciju vođe Al Kaide Muhamada Abataja koji boravi u Iranu, poznatog i pod imenom Abd al-Rahman al-Magrebi.

Pompeo je i prije optuživao Iran za povezanost s Al Kaidom, ali bez konkretnih dokaza.

Ranije optužbe administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha da je Iran povezan s Al Kaidinim napadima 11. rujna 2001. na SAD diskreditirane su. No tijekom godina pojavila su se izvješća da se operativci Al Kaide skrivaju u Iranu.