Podijeli članak

Grupa od oko 100 migranata stigla je na granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac iz kampa u Velikoj Kladuši. Oni ne posjeduju nikakve dokumente za prijelaz državne granice i nalaze se na 70 metara od graničnoga prijelaza.

Trenutačno se s migrantima pregovara s ciljem njihova udaljavanja od graničnoga prijelaza. 

Daljnji prolazak onemogućavaju im policijske snage Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Granični prelaz Velika Kladuša-Maljevac zatvoren je u oba smjera, kao i cesta od Tržnog centra Sudo-Luka do granice.

Budući da nema konzistentne politike BiH prema suzbijanju nezakonitih migracija, takvi koraci i postupci samih migranata mogli su se očekivati. Najprije granična policija BiH treba spriječiti nekontrolirano kretanje migranata na cestama i prema graničnim prijelazu, rekao je Zlatko Sokolar, bivši načelnik MUP-a za graničnu policiju. Dodao je da je hrvatska policija spremna za odbijanje takvog pokušaja nezakonitog migriranja, a i pritiska na same hrvatske vlasti da se oni dalje propuste prema Sloveniji, zapadnoj Europi, što je, kako je rekao, iluzorno očekivati s njihove strane.

Hrvatska policija može fizički odbiti takav pritisak, a s druge strane treba očekivati pravu reakciju BiH vlasti da se to spriječi i da se konačno u BiH uspostavi određeni sustav koji će uređivati siguran smještaj migranata, ali i nemogućnost da uopće prijeđu istočne granice BiH, zaključio je Sokolar, javlja HRT.