Podijeli članak

U prostorijama Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo u tijeku je generalni pretres svih prostorija, kako prostorija koje koristi Uprava, tako i zatvoreničkih soba.

U pretresu sudjeluju zavodski policajci i pripadnici MUP-a Sarajevke županije sa službenim psima. Ukupno 40 policajaca u potrazi su za drogom, mobitelima i drugim zabranjenim predmetima.

Do sada u pretresu koji je počeo u jutarnjim satima nije ništa pronađeno.

Faruk Zupčević, direktor KPZ-a Sarajevo, za Dnevni avaz je potvrdio da se pretres izvodi u sklopu akcijskog plana antikorupcijskih aktivnosti s ciljem anuliranja svih primarnih faktora koji mogu utjecati na formiranje korupcije. 
Akcijski plan rada i postupanja učinio je KPZ Sarajevo, a odobrio je Mato Jozić, federalni ministar pravde. 

"Kaznenopopravni zavod Sarajevo nabavio je vrlo sofisticiranu opremu za pronalazak narkotičkih i drugih sredstava koja nisu dozvoljena. Inače, tjedno se izvodi pretres, a ovo je generalni pretres svih prostorija, pa i mog kabineta. Osim ovog, uradili smo i objekt na Igmanu", kazao je Zupčević.

Prema njegovim riječima, nova uprava do sada je uradila 50 pretresa, dok je ranija za 15 godina uradila samo tri generalna pretresa.

Zbog takvog rada bivših uprava, smatra Zupčević, došlo je do slučaja bijega Amela Sejfovića.