Podijeli članak

Trideset devet migranata čija su tijela krajem listopada pronađena u kamionu hladnjači blizu Londona su Vijetnamci, potvrdila je u četvrtak policija u Essexu, na jugu Velike Britanije.

Policija je rekla za AFP da su sve žrtve - 31 muškarac i osam žena - identificirane i da su vijetnamski državljani. Njihove obitelji su obaviještene, dodaje policija, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Policija je isprva mislila da su žrtve Kinezi, ali su se potom javile obitelji u Vijetnamu zabrinute za svoje članove.

Vijetnamsko veleposlanstvo je u priopćenju objavljenom u četvrtak izrazila "veliku tugu zbog smrti 39 Vijetnamaca u Essexu 23. listopada 2019.", kada su tijela pronađena.

Veleposlanstvo je uputilo sućut obiteljima žrtava i obećala pomoć u vraćanju posmrtnih ostataka u Vijetnam.

Uhićeno više ljudi

U okviru tog slučaja uhićeno je više ljudi u Vijetnamu i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vozač hladnjače, rođen u Sjevernoj Irskoj, optužen je u Velikoj Britaniji za ubojstvo iz nehaja, pranje novca i udruživanje radi pomaganja u ilegalnoj imigraciji.

Drugi Sjeverni Irac navodno povezan sa slučajem, pojavio se u Dublinu na Visokom sudu pravde radi pokretanja postupka izručenja Velikoj Britaniji.

Britanska policija je uhitila još tri osobe koje je poslije pustila uz jamčevinu.

U Vijetnamu je u okviru te istrage privedeno 11 osoba.

Pronalazak kamiona je potresao domaću i svjetsku javnost i pokazao da su ilegalne migracijske rute iz Vijetnama u Europu veoma dobro organizirane.

Kontejner je iz Zeebrugesa u Belgiji trajektom stigao u luku Purfleet na Temzi, prenosi Hina.