Podijeli članak

Njemačka policija objavila je da je danas uhitila muškaraca povezanog s ubojstvom Waltera Luebckea, političara iz stranke konzervativaca Angele Merkel koji je upucan u glavu iz velike blizine prije dva tjedna.
 
"Do uhićenja je došlo na temelju podudaranja DNK", rekli su iz ureda javnog tužitelja i državnog ureda za kriminalne istrage u Hessenu u očiglednom osvjetljavanju događaja koji je šokirao zapadnu njemačku saveznu pokrajinu.
 
Demokršćanski političar je pokopan u subotu, nakon što je malo iza ponoći 3. lipnja pronađen propucane glave u dvorištu svoje kuće u selu Wolfhagen-Istha, blizu grada Kassela.
 
Ubojica je ekstremni desničar?
 
Policija nije otkrila informacije o mogućem motivu, ali su njemački mediji izvijestili da je 45-godišnji osumnjičenik bio član lokalne desničarske ekstremističke scene, prenosi Hina.
 
Glasnogovornik državnog tužitelja odbio je komentirati za dpa napise iz novina Frankfurter Allgemeine i tabloida Bild koji su izvijestili da je muškarac već poznat policiji zbog ranijih ozbiljnih zločina.
 
Uhićenje je uslijedilo nakon što su prošlog tjedna već jednu osobu priveli, ali i brzo pustili.
 
Državni istražitelji oformili su 50-članu posebnu komisiju da istraži Luebckeovu smrt nakon što su isključili da je počinjeno samoubojstvo.
 
Brojni neprijatelji među desničarima
 
Luebcke, član Kršćansko-demokratske unije (CDU) bio je nadležan za lokalno vijeće u Kasselu i nekoliko godina zastupnik u parlamentu u Hessenu. Prije četiri godine Luebcke je stao u obranu liberalne izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel (CDU), što mu je donijelo mnogo neprijatelja među desničarima, prenosi Index.hr.
 
Situacija je eskalirala 2015. pošto je Luebcke na jednom prosvjedu u znak dobrodošlice izbjeglicama poručio kako su "ljubav prema bližnjemu i kršćanske vrijednosti" fundamentalne za život u Njemačkoj, a onima koji to ne dijele preporučio da napuste zemlju.
 
Nakon toga su slijedile mnogobrojne prijetnje Luebckeu, zbog kojih je neko vrijeme taj demokršćanski političar živio uz policijsku zaštitu.