Podijeli članak

Hrvatska policija nastavlja istraživanje oko okolnosti nesreće koja se jučer dogodila na odmorištu na A3 kod Novske kada je vozač kamiona nekontrolirano uletio na odmorište i pogazio dvije 14-godišnjakinje i ozlijedio još dvije žene.

U međuvremenu je policija objavila nove informacije oko okolnosti nesreće. U priopćenju iznose: 

"Nesreća se dogodila kada je 59-godišnji muškarac upravljajući skupom vozila (teretno s priključnim) zagrebačkih registracija, ušao na odmorište autoceste neprilagođenom brzinom tako da svoje vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom.

Tom je prilikom udario u teretni auto zagrebačkih registracija i nastavio se dalje kretati kroz prostor benzinske postaje, gdje je naletio na 26-godišnju i 28-godišnju pješakinju, koje su od siline udarca odbačene na asfaltnu površinu, nakon čega je udario u dvije 14-godišnje pješakinje.

U daljnjem kretanju je udario i u parkirani osobni automobil BiH registracija te je sa skupom vozila sletio na travnatu površinu, na kojoj se zaustavio.

Na mjestu događaja smrtno su stradale obje 14-godišnjakinje, dok su druge dvije ozlijeđene žene zbog zadobivenih ozljeda prevezene u Opću bolnicu Nova Gradiška, gdje su im konstatirane teške tjelesne ozljede opasne za život. Naknadno je zaprimljena obavijest da 26-godišnjakinja više nije životno ugrožena.

Očevid na mjestu događaja vodio je zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku, po čijem je nalogu oduzet skup vozila, a po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku naložena je obdukcija poginulih osoba i toksikološko vještačenje krvi izuzeto od vozača.

Vozač je alkotestiran te je utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola. Uhićen je i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon kojega je uz kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl.227. st.4. Kaznenog zakona predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, a kaznena prijava podnosi se Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku", stoji u policijskom priopćenju.

Liječnici u bolnici u Slavonskom Brodu i dalje se bore za život jedne ozlijeđene žene. Ona je zadobila po život opasne ozljede glave koje zahtijevaju tretman neurokirurga te teške ozljede prsnog koša i trbuha.

Ravnatelj Opće Bolnice Slavonski Brod Josip Samardžić rekao je za HRT da je život 26-godišnjakinji ugrožen zbog politraumatiziranih i teških ozljeda.

"Jutros je stanje nepromijenjeno i dinamički se prati i korigiraju se svi znaci, uz medikamentoznu terapiju i konzervativnu terapiju", dodaje.

Druga ženska osoba koja je ozlijeđena ima teške tjelesne ozljede, ali je izvan životne opasnosti i nalazi se u bolnici u Novoj Gradiški

Prvi dio očevida na mjestu prometne nesreće je završen, a slijedi druga faza koja podrazumijeva razgovor s vozačem i svjedocima. Slijedi i vještačenje kamiona u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Učenici škole iz Dalja vidno potreseni vratili su se svojim kućama. Još jučer je Ministarstvo obrazovanja u dogovoru s ravnateljem škole, poslalo krizni tim Ministarstva za pružanje psihološke podrške kako bi se svim učenicima i njihovim roditeljima pružio adekvatnu pomoć.

Iz Osječko-baranjske županije također su izvijestili da su na raspolaganju djeci, a u ponedjeljak će biti proglašen dan žalosti. (H)