Podijeli članak

Zbog niskih temperatura vozači se upozoravaju na mogućnost formiranja poledice na kolniku posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. 

Ugaženog snijega na kolniku ima na planinskim prijevojima na cestama: Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.  

Na regionalnoj cesti R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje, navode iz BIHAMK-a. 

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prevojima. Vozači koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. 
Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolniku (gdje pločnici nisu očišćeni). 

Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, prema izvještaju BiHAMK-a u 16.30 sati, duge su kolone vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj, javlja Fena.