Podijeli članak

Tagovi

Znanstvenici su u najnovijoj studiji po prvi puta nakon 19 godina uočili potpuno novi soj HIV-a.

Soj pripada M grupi verzije HIV-1, odnosno istoj obitelji virusnih podtipova koji uzrokuju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija Abbott Laboratories koja je zajedno sa Sveučilištem Missouri provela istraživanje.

Problem za dijagnostiku?

HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, kao i drugi virusi, te posjeduje sposobnost mijenjanja i mutiranja tijekom vremena. Ovo je prvi novi soj HIV-a grupe M koji je utvrđen otkad su 2000. godine uspostavljene smjernice za razvrstavanje podtipova.

Medicinskoj zajednici je važno znati koji su sojevi virusa aktualni kako bi se osiguralo djelotvorno testiranje za otkrivanje bolesti, piše CNN.

"Ovo može postati pravi izazov za dijagnostičke testove", izjavila je virologinja Mary Rodgers, koautorica istraživanja.

Lijekovi djeluju i na novi soj

Liječnik Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, rekao je da su trenutni tretmani za HIV učinkoviti i protiv ovog novootkrivenog soja, ali da njegovo otkriće zasigurno upotpunjuje kartu razvoja HIV-a.

Za sada nije poznato ima li ova varijanta virusa drugačiji utjecaj na bolesnika, no sadašnji tretmani HIV-a mogu djeluju na široki spektar virusnih sojeva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu od AIDSA boluje oko 36,7 milijuna ljudi, a od 2016. novoboljelih ima oko 1,8 milijuna,prenosi Index.hr