Podijeli članak

Nepravilno držanje nema samo loš utjecaj na zdravlje leđa - studija pokazuje da rezultira s više negativnih misli, manje seksa, depresijom te lošim samopouzdanjem

Pravilno držanje ima brojne dobrobiti za fizičko, ali i seksualno zdravlje, tvrde novozelandski znanstvenici iz Udruženja fizioterapeuta. Oni su otkrili da, osim što pogrbljenost može uzrokovati probleme s probavom i disanjem, rezultira i sa slabijim libidom, piše Daily Mail.

Pogrbljenost onemogućuje prirodnu krivulju kralježnice, a rezultat je slabljenje živčanih impulsa zbog čega je i užitak u seksu manji. Također, ljudi koji se nepravilno drže skloniji su depresiji, češće govore negativne fraze i općenito manje govore, pokazala je studija, prenosi 24sata.hr.

- Pravilno sjedenje jednostavna je bihevioralna strategija koja može umanjiti stres i ima psihološke dobrobiti - rekla je glasnogovornica studije, Sammy Margo.

Kako poboljšati držanje 
- Povucite stražnjicu posve do naslona tako da sjedite na donjem dijelu džepova na hlačama, umjesto na vrhovima džepova. To će pomoći da zdjelicu postavite u ispravnu poziciju
- Želite li provjeriti držite li se pravilno dok stojite, napravite jednostavnu vježbu. Rasporedite težinu jednako na obje noge, pustite da koljena budu mekana, a mišići stražnjice zategnuti. Tu vježbu ponavljajte što češće. 
- Bilo da stojite ili sjedite, uvucite trbušne mišiće te ih potom napola otpustite. Time ćete smanjiti pogrbljenost u donjem dijelu leđa.
- Svakih 30 minuta ustanite sa stolca, barem na nekoliko sekundi