Podijeli članak

Bošnjaci su pozdravili odluku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji je Radovanu Karadžiću povećao kaznu na doživotni zatvor za genocid u BiH.

U Sarajevu su građani mogli uživo pratiti prijenos presude ispred BBI centra gdje se bila okupila nekolicina građana unatoč kiši koja je padala. Kada je pročitana presuda, građani nisu skrivali oduševljenje te su zapljeskali. Presuda se čekala i u spomen-sobi u Srebrenici gdje se također nije krilo zadovoljstvo.

Nakon što je izrečena presuda, predsjednici Udruženja "Majke Srebrenice" Muniri Subašić je pozlilo. Ona je presudu dočekala u Haagu.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" kazala je kako je kazna prihvatljiva za obitelji i žrtve genocida. – Zadovoljni smo činjenicom da mu je povećana kazna zatvora na doživotni zatvor. Trebalo je tako odmah biti. Za obitelji i žrtve je to prihvatljivo. Osuđen je na doživotnu robiju i zadovoljni smo – rekla je ona za Avaz.ba. No, žali za činjenicom da Karadžić nije proglašen krivim u sedam bosanskohercegovačkih općina. Senida Karović, predsjednica Udruženja unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, kaže pak da za zločinca kao što je Karadžić ne postoji adekvatna kazna za zlodjela koja je činio.

– On je bio inicijator i organizator svih patnji koje su preživjeli građani Sarajeva, ali i cijele BiH. Ne postoji adekvatna kazna koju mu Haag može izreći, ali bila bi moralna satisfakcija za sve žrtve ako bi dobio doživotni zatvor i bio osuđen po svim točkama optužnice – kazala je ona. Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice je odmah nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću za Klix.ba rekla da je danas pravda zadovoljena za majke Srebrenice, ali ne i za majke ostalih općina gdje se dogodio genocid. "Nadam se da će greška koju je sud napravio za druge općine, poput Prijedora, Vlasnice, Višegrada i drugih mjesta, biti ispravljena u slučaju Mladića, Simatovića i Stanišića", kazala je Subašić. Ona je istaknula da je današnja presuda važna ne samo zbog majki koje su izgubile svoju djecu, braću, muževe, rodbinu i prijatelje, već i zbog novih naraštaja. "Ovo je poruka da se ne isplati biti zločinac", poručila je Subašić.