Podijeli članak

Zagrepčanka Marija odlučila je podvezati jajovode jer ne želi imati djecu, no naišla je na žestoke osude svoje okoline, kolega, prijatelja pa čak i roditelja. Na kraju je zahvat ipak obavila, a za Dnevnik.hr je podijelila svoju priču.

Kroz koliko neugodnosti u Hrvatskoj mora proći žena ako se odluči na to da ne želi imati djecu? Pita se to Marija iz Zagreba, koja je, revoltirana brojnim neugodnostima koje je doživjela na tom putu, odlučila je podijeliti svoje iskustvo podvezivanja jajovoda.

"Oduvijek sam znala da ne želim imati djecu. Još dok sam bila mala, znala sam da djeca nisu za mene. Dok su se druge djevojčice igrale s lutkama, mene to nikad nije zanimalo", priča nam Marija i dodaje "Shvatila sam i da mi je važnije profesionalno se razvijati nego prematati prljave pelene."

Gleda, kaže, svoje prijateljice koje imaju djecu i ne može se ni zamisliti u toj ulozi. Dojenje, neprospavane noći, jurnjava iz vrtića na posao i natrag, česta bolovanja… Mariji je jasno da cijeli taj paket – ne želi. To joj je to samo pomoglo učvrstiti odluku koja joj se mota po glavi odavno.

Još u svojim dvadesetima počela je istraživati što je sve potrebno za podvezivanje jajnika. U Hrvatskoj to mogu napraviti samo žene starije od 35 godina, pa je svoj 35. rođendan dočekala s posebnim uzbuđenjem.

"Gotovo svi kojima sam otkrila svoju namjeru pokušali su me od toga odgovoriti. To sam, doduše, i očekivala. No nisam se nadala nimalo prikrivenim osudama. Čak su mi i prijatelji govorili da nisam normalna, napadali me da kako to mogu učiniti, tjerali me psihijatrima, slali mi tekstove o demografskoj katastrofi Hrvatske, one o obiteljima s puno djece koje skladno žive... Svašta je tu bilo", priča nam Marija. 

Podrška joj je bio partner s kojim živi i koji se složio s njezinom odlukom, a to joj je mnogo značilo. No prijateljima to nije bilo dovoljno. 

"Što ako promijeniš mišljenje, ili partnera i on bude htio djecu? Stalno to slušam i kosa mi se diže na glavi od toga jer nema osobe koja to ne spomene. Možda on bude htio, ali ja neću! Moji ih odgovori nisu zadovoljili, govorili su da ću požaliti za 20 godina, da sam sebična", priča Marija te dodaje da su je plašili upozorenjima da će to negativno utjecati na njezin ljubavni život i seksualnu želju.

Kaže nam da je o svemu dobro promislila prije svoje odluke i zaključila da druge metode kontracepcije nisu za nju. Njoj je to preveliko opterećenje i ne vidi što joj onda osim ovog zahvata preostaje.

"Ne razumijem zašto se očekuje od žene da ima djecu. Ja ne želim i to nije hir, to sam ja. Uostalom, odluka je moja. Kako se itko može miješati u to? Ja se želim posvetiti karijeri, svojem partneru, u toj računici za djecu nema mjesta", kaže Marija.

Osuda i na poslu

Vrednuje li se žena samo po tome je li majka ili ne, pita se ogorčeno. Zahvat je na kraju ipak obavila, a stajao ju je 13.000 kuna. Nije skupo, kaže, pogotovo jer je napokon napravila ono što je željela gotovo od svoje 15. godine.

Ali onda kada je to spomenula u neobaveznom razgovoru kolegicama na poslu, uslijedilo je novo zgražanje i osuđivanje.

Zbog svega toga svoju je odluku prešutjela čak i roditeljima. 

"Oni su jako konzervativni i ne bi to shvatili", kaže Marija.

Podvezivanje jajovoda zbog karijere

Ona je jedna od rijetkih žena u Hrvatskoj koja je podvezala jajovode prvenstveno zbog karijere. Mlada i vrlo uspješna ekonomistica trenutačno radi u predstavništvu jedne multinacionalne tvrtke, posljednjih godina strelovito napreduje, međutim ambicije joj nisu ni izbliza zadovoljene.

U SAD-u, jedna od pet žena neće biti biološka majka. U Hrvatskoj nema podataka o tome koliko se žena odlučilo za podvezivanje jajovoda, no one koje jesu to su napravile najčešće iz medicinskih razloga.

Marija se nada da druge žene neće morati prolaziti torturu koju je ona prošla. Svojim istupom želi potaknuti raspravu o toj temi u javnosti jer smatra da nitko nema pravo odlučivati što bi žene trebale činiti sa svojim tijelom.