Podijeli članak

Tagovi

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Muharem Dunića, rođenog 1974. godine u Jajcu, državljanina BiH.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, optuženi se tereti da je tijekom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje R Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL“-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

-Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa  ciljem formiranja kalifata tzv. ”Islamske države” na prostoru dvije ratom zahvaćene države. Nakon poraza struktura tzv. “ISIL”-a, optuženog su početkom 2019. godine zarobili pripadnici kurdskih snaga na području Sirije, te je krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru - priopćeno je.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.