Podijeli članak

Predsjedatelj Predsjedništva dr. Dragan Čović susreo se sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom B. Yeeom i veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack. Teme sastanka bile su aktualna situacija u Bosni i Hercegovini, predstojeće obveze na euro-atlantskom putu, te planovi i očekivanja za 2016. godinu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Čović izvijestio je zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a gospodina Yeea i Njezinu Ekscelenciju Cormack o dosadašnjem napretku u provedbi reformi, prenosi brotnjo.info.

Zaključeno je kako je nužno sačuvati postojeći impuls u procesu europskih integracija, te institucionalni i politički fokus na reformama, neovisno o drugim pitanjima. U tom smislu potrebno je ubrzati i proces strukturalnog dijaloga o pravosuđu u nadležnim institucijama BiH, kako bi se dugoročno preduprijedio nepovoljan utjecaj odluka pravosudnih tijela na unutarnjopolitičke prilike.

Procijenjeno je kako je realno da u narednih nekoliko mjeseci Bosni i Hercegovini bude odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), te kako je to iznimno značajno pitanje usko vezano sa europskom perspektivom BiH.

Tema razgovora bila je i institucionalna reforma, s naglaskom na izmjenama Izbornog zakona, te nužnost da se održi pozitivan momentum razgovora o tom pitanju koje je iznimno važno za europsku budućnost BiH. Od ključnog je značaja pokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da je dogovor elita moguć i izvodiv ishod u Bosni i Hercegovini bez kojeg nema stvarnog napretka. Institucionalne reforme će bitno ubrzati i ekonomski razvitak koji je izravno vezan za kvalitetu života građana, potrebu uklanjanja investicijskih prepreka, reformu javne uprave i sl. To podrazumijeva i čitav niz nepopularnih mjera koje će zahtijevati odlučno i hrabro vodstvo, ali i razumijevanje i strpljenje šire javnosti.

Predsjedatelj Predsjedništva dr. Čović je još jednom zahvalio za potporu SAD-a europskoj integraciji BiH, posebice institucijama koje su bile u obvezi provesti nužne reforme.

Gospodin Yee je, kao i u svim dosadašnjim susretima, naglasio da Bosna i Hercegovina uvijek može računati na prijateljsku pomoć i potporu SAD-a.

Sastanak s voditeljem izaslanstva EU Wigemarkom

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović održao sastanak s voditeljem izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU Lars-Gunnarom Wigemarkom

Na sastanku je razgovarano o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu europskih integracija, te o daljnjim koracima koji se na tom putu moraju poduzeti.

Predsjedatelj Predsjedništva je istaknuo kako sve institucije na svim razinama vlasti u BiH intenzivno rade na integracijskim obvezama, te da su trenutačni prioriteti daljnja smislena provedba reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije, kao i skora prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Razgovarano je i o nedavnom susretu predsjedatelja Predsjedništva s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Specijalni predstavnik EU istakao je da je ohrabren napretkom koje je postignut u posljednjih nekoliko mjeseci, te dao potporu nastavku ovog pozitivnog trenda - priopćeno je iz Predsjedništva BiH.