Podijeli članak

Koalicija ''Pod lupom'' je na konferenciji za novinare održanoj u 22:00h u Sarajevu izvijestila javnost o procesu glasovanja i zatvaranja biračkih mjesta, te o uočenim kritičnim situacijama (povrede izbornih pravila) na terenu do 21:00 sat.
Prije svega, Koalicija „Pod lupom“ još jednom najoštrije osuđuje nasilje u izbornom procesu. Osim napada na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu, zabilježeni su slučajevi nasrtaja na članove biračkog odbora na BM 026B010 u Pelagićevu, fizički napad na predsjednicu biračkog odbora na BM 125A017 u Prozor-Rami, dva slučaja fizičkog nasilja između birača u Ilijašu i Visokom, kao i otvorene prijetnje promatračima Koalicije „Pod lupom“. Ovakvo ponašanje sudionika izbornog procesa ozbiljno narušava integritet izbora i udaljava BiH od do sada dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora. Napominjemo da ovoliko slučajeva nasilja na biračkim mjestima nije zabilježeno unazad 10 godina.
Izuzimajući općinu Stolac, i ostale gore navedene incidente, glasovanje je na većini biračkih mjesta proteklo bez problema. Promatrači su tijekom procesa glasovanja zabilježili nepravilnosti na 16 biračkih mjesta. Najmanje jedan slučaj obiteljskog glasovanja zabilježen je na 56% promatranih BM, a na 60% BM zabilježeno je 1-5 slučajeva vraćanja birača sa biračkog mjesta zbog toga što se nisu nalazili na izvodu iz Središnjeg biračkog popisa.
Na oko čak 32% promatranih biračkih mjesta zabilježen je barem jedan slučaj da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasovanju, ali je na svega nekoliko biračkih mjesta zabilježeno više od 6 ovakvih slučajeva.
Na 7% biračkih mjesta je primijećen slučaj glasovanja bez važećih identifikacijskih dokumenata.
Zatvaranje biračkih mjesta je uglavnom izvršeno sukladno propisima. Većina biračkih mjesta (98,8%) je zatvorena do 19.15 sati, a preostalih 1,2% do 20.00 sati. Na 11 biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasovanje. Na 98,7% biračkih mjesta zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora. Na 26 biračkih mjesta omogućen je ulazak na biračko mjesto osobama koje nisu ovlaštene za to nakon njegovog zatvaranja i tijekom procesa brojanja glasova.
Promatrači Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na biračkim mjestima dok 141 promatrač istovremeno prati rad lokalnih izbornih povjerenstava.  

Koalicija je jučer posmatrala izbore na 2.500 biračkih mjesta, dok su mobilni timovi do 20:00 sati posjetili 893 biračka mjesta, što ukupno iznosi 3.393 biračka mjesta ili 65% ukupnog broja redovnih biračkih mjesta.
Do 21:00 sat promatrači Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 105 kritičnih situacija tj. povreda izbornih pravila.
Prijave nepravilnosti odnose se u najvećem broju na sustavna kršenja Izbornog zakona i provedbenih akata SIP-a BiH, njih 22 (obiteljsko glasovanje, zlouporaba pomoći pri glasovanju), zatim 12 prijavljenih ozbiljnijih nepravilnosti pri glasovanju (više osoba glasa više puta, pokušaji iznošenja glasačkih listića sa biračkih mjesta). 33 su prijavljena slučaja otvorenog nagovaranja na glasovanje zastrašivanjem ili vršenje pritisaka na glasače. Navodi o tzv. 'bugarskom' vozu primljeni su sa tri biračka mjesta.
Temeljem ovih prijava promatrači Koalicije su podnijeli više od 80 primjedbi na regularnost izbora, od čega jedan dio primjedbi predsjednici biračkih odbora nisu htjeli unijeti u zapsniik iako su bili obvezni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.
Koalicija je zaprimila 118 prijava građana, od kojih se većina odnosi na pritiske, nagovaranja, zastrašivanja, podmićivanje i kupovinu glasova u 45 slučajeva, te kršenja izborne šutnje u 28 slučajeva.

Informacije o procesu prebrojavanja glasačkih listića i utvrđivanju rezultata izbora bit će pružene javnosti na današnjoj konferenciji za novinare u 11.00 sati.