Podijeli članak

Trodnevno primirje između Izraela i palestinskih militantnih skupina u Pojasu Gaze stupilo je na snagu u petak u osam sati po lokalnom vremenu. Ovo primirje dosad je najambiciozniji pokušaj okončanja više od tri tjedna sukoba. Objavljeno je u zajedničkoj izjavi američkog državnog tajnika Johna Kerryja i glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Milijun i osamsto tisuća stanovnika palestinske enklave u Gazi, od čega su polovica maloljetnici, u iduća tri dana dobit će humanitarnu pomoć koja im je prijeko potrebna i moći će pokopati mrtve, pokupiti ranjene te obnoviti zalihe hrane. U međuvremenu će izaslanstva Izraela i Palestinaca otputovati u Kairo na odvojene pregovore, koji bi mogli početi već u petak, kako bi postigli trajnije primirje, navodi se u izjavi. U palestinskom izaslanstvu bit će predstavnici Hamasa, Fataha, Islamskog Džihada i niza manjih frakcija, rekli su palestinski dužnosnici.

Izrael je tijekom noći nastavio napade posebno na jug Gaze, gdje je u zračnom napadu na grad Han Junes ubijeno 14 Palestinaca, objavile su palestinske spasilačke službe. Izraelska ofenziva na pojas Gaze počela je 8. srpnja. Prema palestinskim izvorima, od tada je u Gazi poginulo 1.427 Palestinaca, većinom civila, a gotovo 7.000 je ranjeno. Izrael je pak izgubio 56 vojnika, a oko 400 ih je ranjeno.