Podijeli članak

Preko 300 možda čak i više prosvjetnih radnika, ako bi strogo poštivali pravilnike, bi trebalo biti tehnološki višak. No, naći ćemo rješenje za sve i svi će prosvjetni radnici ostati u radnom angažmanu – rekao je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Ovoga ponedjeljka na području grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije zazvonit će školska zvona u novoj 2019./2020. školskoj godini. Na početku novog obrazovnog razdoblja zbrajaju se statistički podaci, koji po prvim informacijama nisu nigdje ohrabrujući. Ukratko – sve je manje učenika, a sve više uposlenih. Tako su primjerice, objavljeni prvi podaci o broju učenika na području grada Mostara, piše Dnevni list

Pad broja učenika

Oni govore da je u 24 osnovne škole na području Grada Mostara ukupno upisano 934 prvašića, a ukupan broj učenika koji će pohađati nastavu u mostarskim osnovnim školama je 8.705.  Na početku prošle školske godine u prve razrede osnovnih škola u Mostaru  bilo je upisano 1.025 učenika, što znači da je za jednu godinu broj prvašića pao za 91, odnosno za oko 9 posto. Ovo je prvi put u protekle četiri godine da je broj prvašića manji od tisuću. 

Kada su u pitanju srednje škole, ukupan broj učenika i učenica na početku školske godine je 4.246, od čega je 1.189 učenika i učenica koji su upisali prve razrede jedne od 19 srednjih škola čiji je osnivač Grad Mostar.

U odnosu na proteklu školsku godinu radi se o manjem padu broja srednjoškolaca. U prošlu školsku godinu u prve razrede bilo je upisano 1204 učenika i učenica, dok je ukupan broj srednjoškolaca na kraju školske godine iznosio 4.354.

Uz početak nove školske godine ponovo su aktivirani zahtjevi Sindikata osnovnih škola HNŽ-a. Iako su prije godinu dana potpisali kolektivni ugovor sa županijskom vladom, te pokušali u više navrata izmijeniti i dopuniti pojedine dijelove ugovora, do sada Vlada, kako tvrde, njihove zahtjeve nije uvažila. Umjesto traženog povećanja koeficijenta na plaću, putem kolektivnog ugovora dobili su povećanje osnovice zbog čega traže nove hitne razgovore s Vladom.

300 djelatnika višak

S druge strane, Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg osvrnuo se na problem tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama HNŽ-a, kazavši kako će županijska vlada zajedno sa sindikatima i udrugama ravnatelja, uspješno zbrinuti i preraspodijeliti prosvjetne djelatnike u one škole gdje postoji potreba.
– Preko 300 možda čak i više prosvjetnih radnika, ako bi strogo poštivali pravilnike, bi trebalo biti tehnološki višak. No, naći ćemo rješenje za sve i svi će prosvjetni radnici ostati u radnom angažmanu – rekao je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.  Rekao je kako svake godine rješavaju ovaj problem. 

– Unatoč činjenici kako je u školama HNŽ-a smanjen broj učenika, Vlada je usvojila organizacijske sheme i većim dijelom riješila taj problem. Svjesni kako samo zadovoljni prosvjetni djelatnici mogu dati maksimum u odgoju i obrazovanju novih naraštaja, uvjeren sam kako ćemo, zajedno sa sindikatima i udrugama ravnatelja, uspješno zbrinuti – preraspodijeliti prosvjetne djelatnike u one škole gdje postoji potreba – kazao je Herceg.

Naveo je kako svjedočimo smanjenom broju djece iz godine u godinu a da se broj prosvjetnih radnika povećava. Dodao je kako postoje i zahtjevi za povećanje plaća. Također , Vlada HNŽ  je za ovu školsku godinu omogućila angažiranje 54 asistenta u nastavi za  djecu s poteškoćama u razvoju.

– Nalazimo se u jednom raskoraku. Produžili smo kolektivni ugovor u srednjim školama kroz tri godine predvidjeli smo povećanja plaće za 5 posto u sljedeće tri godine. Naredne i godinu nakon toga plaću ćemo povećati za još po 5 posto, tako da će ukupno povećanje biti 15 posto –  rekao je Herceg i naveo kako srednje obrazovanje mora doživjeti ozbiljnu reformu.  

Podsjetio je da je usuglašenim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje obrazovanje uz ostala prava, omogućeno i povećanje plaća te prosvjetnim djelatnicima zaželio sretan i uspješan početak nove školske godine.

Pad u cijeloj FBiH

Također, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti podatke o broju osnovaca i srednjoškolaca prikuplja od nadležnih županijskih ministarstava koji bi, s uglavnom službenim podacima trebalo raspolagati u rujnu, s obzirom na krajnje rokove upisa učenika u školske knjige. 

 Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, u većini županija prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede. Također, u Federaciji BiH se bilježi i smanjenje broja upisanih srednjoškolaca, naglašava se. Iz Ministarstva dodaju kako bi, s obzirom na ustavnu nadležnost u oblasti obrazovanja, županijska ministarstva obrazovanja mogla konkretnije govoriti o tome.