Podijeli članak

Ovog vikenda 13. i 14. travnja 2019. godine na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci održao se X. Međunarodni plivački miting "22. APRIL", a riječ je o jednom od najjačih mitinga u BiH. Kao prethodnih i ove godine uvršten je u FINA kalendar i kvalifikacijski je za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje će u srpnju ove godine biti održano u Južnoj Koreji, kao i za Olimpijske igre u Tokiju iduće 2020. godine. 
 
Ovaj miting je dio "Velike nagrade Balkanskih gradova" i treći je u nizu plivačkih mitinga, kojim se završava realizacija ovog projekta. Prvi plivački miting u kronološkom nizu je bio "Sarajevu s ljubavlju" u organizaciji Plivačkog kluba "Bosna" iz Sarajeva. Drugi plivački miting je "11. april Grand Prix" u organizaciji Plivačkog kluba "11. april" iz Beograda.
 
Na ovom mitingu sudjelovalo je 45 klubova iz 9 država, iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Grčke, Austrije, Gruzije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.
 
Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostara na ovom mitingu predstavila su četiri plivača: Kerim Sadiković, Teodora Stanković, Elena Zovko i Lana Pudar. Plivači „Orke“ osvojili su ukupno 15 medalja, od čega 7 zlatnih, 7 srebrenih i jednu brončanu medalju. Osvajači medalja za „Orku“ na ovom mitingu bili su:
 
- Kerim Sadiković: 50 m prsno zlato, 100 m prsno zlato, 200 m prsno zlato i 200 m prsno apsolutna bronca;

- Teodora Stanković; 100 m leđno zlato i 200 m leđno srebro;
 
- Elena Zovko; 200 m kraul zlato, 50 m slobodno srebro i 100 m slobodno srebro;
 
- Lana Pudar; 100 m delfin zlato, 100 m delfin apsolutna srebro, 200 m delfin zlato, 200 m delfin apsolutna srebro, 50 m delfin srebro, 50 m leđno srebro.
 
Lana Pudar je i ovaj put pomjerala granice državnih rekorda, pa je ovaj put postavila vremena novih državnih rekorda u kategoriji djevojčica do 14 godina, u disciplinama 100 m delfin u vremenu 1:03.65 i u disciplini 200 m delfin u vremenu 2:24.43.
 
Klub vodenih sportova „Orka“ iz Mostara u narednom periodu očekuje organizacija I međunarodnog plivačkog mitinga „Sveučilišni cup - Sprintko“, koji će se održati na sveučilišnom bazenu u Rodoču 27.4. ove godine. Riječ je o mitingu na kome će pravo nastupa imati plivačice i plivači rođeni 2008. godine i mlađi, a iz kluba navode da očekuju veliki broj plivača iz cijele BiH i regije.
 
Treninzi u klubu se održavaju u svojim redovnim terminima, a „Orkina“ škola plivanja radi punim kapacitetom na bazenu u gradskoj banji na Musali. O svim detaljima vezanim za upis u klub i školu plivanja informacije se mogu dobiti na klupskoj web stranici www.orkamostar.ba i na klupskom Facebook profilu, priopćeno je iz Orke.