Podijeli članak

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u četvrtak je pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive, a Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza u rješavanju graničnih pitanja.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak je izvijestio javnost da su tri mladića hrvatske nacionalnosti pretučena u vojvođanskom mjestu Sonti. Tamošnja policija je kasnije priopćila da je identificirala počinitelje i tvrdi da napad nije bio nacionalno motiviran.

"Jasno osuđujem napad na Hrvate u Sonti", kazao je Plenković u uvodu sjednice Vlade RH i dodao kako je tim povodom MVEP uložio prosvjednu notu srbijanskim vlastima.

"Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti", naglasio je hrvatski premijer, javila je Hina.

S obzirom da 29. prosinca istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano provoditi, Plenković je još jednom pozvao na "konstruktivan dijalog".

"Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome, očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti", rekao je hrvatski premijer.