Podijeli članak

Rezolucija Europskog parlamenta o izvješću o napretku BiH, iz veljače 2014. godine, predstavlja političku poruku i politički okvir koji će Europska unija slijediti u daljnjem angažmanu svih europskih institucija prema BiH, rečeno je na okruglom stolu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

O spomenutoj rezoluciji u kojoj se, među ostalim, navodi kako je važno da BiH slijedi načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao daljnji put BiH ka EU, na okruglom stolu u Mostaru govorili su hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković i predsjednik Odbora HDZ-a za Hrvate u dijaspori Milan Kovač.

"Cilj svih nas je da se situacija smiri i da se pronađe rješenje za ustavne reforme i to na načelima decentralizacije, ravnopravnosti i federalizacije BiH", kazao je Plenković u izjavi za novinare.

Dodao je kako je Rezolucija posebice ohrabrujuća za hrvatski narod u BiH s obzirom na to da se poruka Europske unije donekle mijenja, te da su prepoznate opasnosti separatizma, ali i centralizma, po opstojnost BiH.

"Kao i svaka rezolucija Europskog parlamenta, ova rezolucija odražava političku volju i poruku Parlamenta. Ona nije obvezujućeg karaktera, ali je sigurno važan element koji će utjecati na formiranje politike institucija EU prema BiH", smatra Plenković.

On je izrazio nadu da će bh. političari prepoznati poruke koje im šalje Europa jer je, kako je rekao, europska perspektiva od iznimne važnosti za budućnost BiH.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti organiziranja međunarodne konferencije na kojoj bi se tražio izlaz iz aktualne političke krize, takozvanog Daytona 2, hrvatski europarlamentarac kazao je kako u ovom trenutku to ne bi bilo dobro rješenje.

"Važno je da u ovom trenutku političku odgovornost za BiH preuzmu oni koji imaju mandat od birača i naroda. Zato mi se čini da je puno bolje da se ustrojstvo BiH u budućnosti temelji na političkom dogovoru i volji onih izabranih u BiH, a ne na nekom vanjskom rješenju. Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, spremna je pomoći u tom procesu, ali ključ političke odgovornosti je na političkim liderima u BiH ", kazao je Plenković.

Predsjednik Odbora HDZ-a za Hrvate u dijaspori Milan Kovač kazao je kako federalizam nije razbijanje već spašavanje BiH.

"Hrvati su protiv onih koji separatistički nastupaju prema BiH, ali i protiv onih koji zagovaraju unitarističku BiH. Hrvati su stabilizirajući faktor za očuvanje BiH kao države i vjerujem kako će međunarodna zajednica to prepoznati", kazao je Kovač.

Dodao je kako je došlo vrijeme da predstavnici tri naroda konačno riješe pitanje unutarnjeg uređenja BiH, te da se nakon toga posvete ekonomskim pitanjima kako bi se zaustavio daljnji odlazak mladih iz države. (Fena)