Podijeli članak

Tagovi

Netko je u stanju izdržati zubarski zahvat bez anestezije, dok drugi padaju u nesvijest pri samoj pomisli na vađenje krvi. Bol je donekle subjektivan osjećaj, ali ovih sedam tipova će natjerati čak i najsnažniju osobu da se previja i plače.

Ozlijeđeni živac

Bol koja potječe od živca, a ne tkiva je obično najozbiljniji tip bola, tvrdi profesor anatomije Allan Basbaum. Prisjetite se samo kada vam stomatolog ‘dotakne’ zubni živac tijekom zahvata… Posebno je mučno što ovi bolovi dolaze u iznenadnim valovima i strahoviti su, pa pacijenti žive u neprestanom strahu od sljedećeg naleta. Basbaum otkriva da ove bolove pacijenti na tabeli od 1 do 10 ocjenjuju s 15!

Ekstremne glavobolje

Ljudi koji pate od teških glavobolja stvarno baš, baš pate. Ocjenjuju ih kao gore od porođajnih bolova bez anestezije, gore od prostrijelnih rana ili prijeloma.

“Prisjete se najgorih mogućih bolova koje su doživjeli, a onda kažu da je još gore”, rekao je neurolog Peter Goadsby. Oko 15 posto populacije boluje od migrena, a samo 0,1 posto od ekstremnih glavobolja.

Kamen u bubregu

Jaka bol u leđima i oko njih, koja se širi prema stomaku i preponama, mučnina, povraćanje i neugodan miris mokraće su sastavni dijelovi ovog stanja. Srećom, ono se vrlo uspješno liječi unosom tekućine u organizam i operacijom.

Trigenalna neuralgija

Ovo stanje opisuje se kao najgora bol na svijetu i utječe na živac koji šalje poruke iz centara u licu prema mozgu, od kojih oboljeli ima oštru bol u licu. Bol je toliko snažna da se pacijenti uvijek s nevjerojatnom preciznošću sjećaju trenutka i mjesta kada im se prvi put dogodilo. Intenzitet muke je ogroman, a čak je i pokušaj tješenja težak jer bilo kakav kontakt pojačava bol.

Ozljeda kičmene moždine

Osobe koje pate od ovog stanja mogu osjećati probadanja iz ‘fantomskih udova’. Naime, u takvom stanju mozak osjeća kao da i dalje postoji odstranjeni ekstremitet jer mozak ne registrira nedostatak već samo bol s mjesta na kojem se ud nekada nalazio.

Opekotine

Opečena koža pruža konstantnu bol koja se pogoršava kada se koža rastegne jer su oštećeni živci ispod nje. Uz to, pružanje pomoći u vidu čišćenja ozlijeđenog mjesta stvara novu bol.

Žučni napad

Nagla bol koja traje od jednog do pet sati, a popraćena je povraćanjem i groznicom, naziva se napadom žuči. Sipmtomi su slični kao kod kamena u bubregu, ali kamen u žuči je napravljen od kolesterola, a ne kalcija. Zdrava prehrana i vježbanje umanjuju šanse da obolite od oba ova stanja.

Porod

Svako ima drugačije iskustvo s porođajem, ali ova vrsta bola obično se koristi kao mjerna jedinica za sve druge.

“Imao sam napad žuči, valjao sam se po podu u agoniji, a medicinska sestra mi je rekla da je to najgora bol koju je i ona osjetila – prije porođaja”, rekao je doktor Basbaum. Prednost porođaja je što to nije bolest i bol prolazi nakon što se beba rodi.