Podijeli članak

Pivari u BiH već godinama od nadležnih traže da se zaštiti domaća proizvodnja, koja je zbog koronavirusa ove godine pretrpjela ogromne gubitke. Podaci govore kako je tijekom pandemije uvoz piva smanjen za samo dva posto, dok je domaća proizvodnja smanjenja do čak 30 posto, izvještava BHRT.

Bihaćka pivovara, koja ima 106 zaposlenih uspjela je sačuvati radna mjesta iako je zbog pandemije koronavirusa pretrpjelia ogromne gubitke. Međutim, ako vlasti ne poduzmu konkretne korake kojim bi se pomoglo kako ovom tako i ostalim sektorima ili ako dođe do još jednog lockdowna, otpuštanje radnika je neizbježno.

-Pomoć države je vrlo minorna, skoro nikakva i vrlo kasna. Mi smo prvu pomoć, govorim o poslodavcima, dobili u rujnu za travanj. Znate što to znači u ovakvim okolnostima, kazao je Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare.

Federacija Bosne i Hercegovine izdvojila je 200 milijuna maraka pomoći županijama, od čega su Unsko-sanskoj županiji pripala 23 milijuna. Dio sredstava je iskorišten za doprinose na minimalnu plaću za tri mjeseca, dok je ostatak "zazidao" rupe u županijskom proračunu.

-Ono što se trebalo i moglo učiniti sa razine države jeste da se PDV i akcize pomjere na kraj mjeseca. Međutim, nije se ni to dogodilo, kao jedina moguća mjera koja bi pomogla poslodavcima. To je vrlo realan i vrlo dobar prijedlog , kazao je Ibrahimpašić.

Pivari već godinama negoduju i zbog toga što država, kako kažu, ne štiti domaću proizvodnju. Nepojmljivo je, kažu, da se pivo uvozi u BiH ispod realne cijene.

-Uvoz piva u BiH je preko 70 posto, dok domaće pivare imaju ukupno zajedno svega 30 posto. Po kapacitetima, domaće bh. pivare mogu u potpunosti podmiriti bh. tržište, istakao je Fahrudin Salihović, direktor Pivare Tuzla.

Pomoć gospodarstvenicima i obrtnicima stizala je od lokalne do federalne razine. Iako je neka pomoć i opravdala očekivanja, sve je to bilo nedovoljno.

Korona zakon ocjenjuju lošim jer, kako kažu, Federalna vlada nije slušala glas sa terena, zbog čega su rezultati javnog poziva bili slabi. Zbog toga je, smatraju u Gospodarskoj komori Unsko-sanske županije, potrošeno samo 18 posto planiranih sredstava od onog što je bilo namijenjeno pomoći gospodarstvu, dok je ostali dio vraćen za proračunsku potrošnju, izvijestio je BHRT.