Podijeli članak

Sanjin Sefić, 25-godišnjak koji je ubio dvije studentice u Sarajevu, nakupio je već od prije 15 godina zatvora za razna kaznena djela. Ležao? Nikad. Ubio je kolima, na pješačkom prijelazu, prošao kroz crveno i ubio. Njih dvije nisu stigle ni vidjeti kako su ubijene, a on je produžio, pobjegao, nestao. Pomogli su mu seka i prijatelji skriti kola. Rano ujutro je, taksijem, prešao granicu sa Srbijom. Netko reče, da ga Bog sačuva mahnita, kako je taj taksist čest pomoćnik kriminalcima u bijegu. Novinarstvo je kod nas čudo jedno... Tamo su ga, u Srbiji, naravno, skleptali i strpali u pritvor. Sada, dok ovo pišem, Srbija nije dobila nalog za izručenje. Zašto? Pa, valjda je poštar malo zaspao. Možda je otišao u Živinice kod tetke ili je dan prije slanja zahtjeva otišao na bolovanje. Možda vlasti u BiH hoće da mali Sanjo što više ostane u Srbiji? Smještaj i hrana nisu džabe, a BiH je u nezavidnoj situaciji. To kažu Lars, Helena i Valentin. Što više pojede i odspava tamo, to će manje koštati Bosnu, golu i bosu i prkosnu od vjekovnog sna.

Sudbena vlast, koja služi isključivo za tlačenje širokih narodnih masa i obračun s neistomišljenicima, najveći je problem BiH. Tu zakon nije bitan, bitna je volja za kažnjavanjem nepoćudnih. A 15-ak policija u BiH, u državi i niže, uglavnom se trude ne truditi se. Njima se uglavnom prijeti i ucjenjuje u parlamentima. Ministar sigurnosti je čudo, pa se ničemu ne treba čuditi.
Posebno je zanimljiv jedan dokumentarac u kojem se prikazuje kupnja oružja u BiH. Čovjek hladno kupuje smrtonosno naoružanje, isprobava ga, izvozi u strane zemlje, sve uz pomoć domaćih aktera. Onda ministarstvo i policija otkriju da se radi o glumcima. Moram priznati da su ljudi sjajno glumili prodavače oružja. Da je Spielberg znao kakve Bosna i Hercegovina ima glumce, mislim da nijedan izvan BiH ne bi igrao ni u jednom njegovu filmu. A tek efekti! Puške na snimci su pucale kao prave. Automatska puška AK-47 izgledala je kao prava dok ju je talijanski novinar kupovao. Ne samo to, činilo se da puške ispaljuju prave metke koji se zabijaju u prave mete. Ne znam tip puške koja je glumila kalašnjikov, ali joj za glumu treba dati Oscara. Stvarno je izgledala kao prava. Bombe koje su se prodavale u filmiću su izgledale kao prave a vjerojatno su bile od čokolade. Lažljivi novinar prvog programa talijanske televizije sve je smontirao da našu dragu, pitomu, antiterorističku i uređenu zemlju prikaže u najgorem svjetlu i tako uništi ovaj predivni image Bosne i Hercegovine kao multikulti raja gdje i 'tica Dodo liježe jaja...

Nije lako lagati. Da je lako, i francuska bi policija više lagala. Ali im onda francuski narod ne bi više vjerovao. Rekli bi da se više trude skriti terorizam i druge probleme nego što se trude razriješiti ih.