Podijeli članak

Nekretnineinn je agencija za promet nekretninama koja djeluje na širem području Hercegovine. Kroz višegodišnje iskustvo i profesionalan pristup poslovanju postali su jedna od konkurentnijih agencija na tržištu nekretnina u Hercegovini. Njihov cilj je, kroz konstantno napredovanje i poboljšanje usluga, postati vodeća agencija za promet nekretninama u Hercegovini i šire. Naglasili su kako je njihova misija olakšati i regulirati proces kupoprodaje i najma nekretnina klijentima, kako kupcima tako i prodavačima, uštedjeti im vrijeme i novac, te na siguran način u skladu sa zakonskim propisima pomoći da realiziraju svoje ciljeve.  U nastavku teksta donosimo razgovor s Nikolom Petrićem iz  Nekretnineinn agencije, s kojim smo razgovarali o trenutnom stanju s nekretninama te promjenama koje je situacija posljednjih mjeseci donijela u tom sektoru. 

 

Kakvo je trenutno stanje s nekretninama u Mostaru? 

Ponuda nekretnina trenutno u Mostaru je dobra. Što se novogradnje tiče, imamo nekoliko nedavno završenih objekata i još par koji su trenutno u izgradnji tako da ponuda stanova možda nije na razini prethodnih godina ali trenutno može zadovoljiti potražnju. Tržište rabljenih nekretnina je uvijek aktivno u volumenu koji jako ovisi od društvenih, gospodarskih i ekonomskih prilika. Što se Mostara tiče, ponuda je dobra s tim da bilježimo zabrinjavajući trend prodaje nekretnina vlasnika koji su odlučili odseliti van BIH. Iako kratkoročno za nas kao posrednika to znači više posla, nije nam drago svjedočiti iseljavanju i to pretežno mladih ljudi, jer je indikator pogoršavanja gospodarskog stanja u regiji koje će dugoročno gledano sigurno ostaviti posljedice na svim segmentima poslovanja, pa tako i na prometovanju nekretninama.

Najam stanova je vjerojatno najdinamičniji dio poslovanja s nekretninama a ponuda i potražnja su trenutno prilično dobri.

U Mostaru je to dobrim dijelom i sezonski posao jer veliki dio potražnje generiraju studenti koji tijekom ljetne pauze pretežno izlaze iz najma, ali se opet vraćaju početkom akademske godine. Manjih poslovnih prostora do 50-ak kvadrata za kupovinu i najam u Mostaru trenutno u ponudi ima dosta, međutim potražnja uvelike ovisi o lokaciji prostora. Tako vidimo da se oni na atraktivnijim lokacijama u centru grada uz glavne prometnice lakše i češće iznajmljuju. Većih poslovnih prostora u centralnoj gradskoj zoni nema mnogo, pa je zato i potražnja za njima prilično velika. Naravno i tu su bitni faktori mikrolokacija, parking, cijena, ali generalno veći prostori su rijetko prazni.

Što se tiče prodaje stambenih kuća, to je vjerojatno najtromiji segment tržišta nekretninama. Kuće se jako teško prodaju dijelom jer su kvadraturom velike pa je u skladu s time i cijena visoka a vlasnici obično pri formiranju iste kalkuliraju koliko su uložili i pokušavaju prodajom vratiti novac pri tome često zaboravljajući amortizaciju. Kupci s druge strane osim troškova prodajne cijene moraju u obzir uzeti i dodatna ulaganja koja bi nekretninu učinila njima prihvatljivom, tako da se tu često stvara nepremostivi jaz između tražene cijene i one koja bi kupcu bila prihvatljiva.

 

Koliko je situacija posljednjih mjeseci uzrokovana pandemijom promijenila prodaju i potražnju nekretnina?

Za vrijeme trajanja početnog vala pandemije, svjedočili smo kako je poslovanje u svim segmentima gotovo potpuno stalo. Prodaja nekretnina bila je potpuno obustavljena. Iako eksplicitnih naredbi o prestanku rada agencija nije bilo, sve drugo što je bilo obavezno a to su karantena, socijalno distanciranje, izbjegavanje nepotrebnih kontakata u kombinaciji sa gotovo nepostojećom potražnjom su praktično onemogućili bilo kakvo djelovanje. Bez ikakvih prihoda sa fiksnim troškovima nije bilo lako premostiti taj period, ali mi u Nekretnineinn agenciji gledamo na to kao još jedan izazov koji smo uspješno savladali i možemo reći da se poslovanje polako vraća u normalu. Iako vidimo da se pandemiji još uvijek ne nazire kraj, situacija na tržištu nekretnina se stabilizirala i trenutno poslujemo normalno naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera. 

Što se ponude i potražnje tiče, poslovanje u prometovanju nekretninama se odvija u nešto manjem volumenu nego prije pandemije što je bilo i realno za očekivati. Međutim stanje je daleko od lošeg i mi smo čak pozitivno iznenađeni trenutnim razvojem situacije. Očekivanja i prognoze nisu bile ovako dobre, ali rano je još govoriti o dugoročnim posljedicama pandemije s obzirom na to da se još uvijek realiziraju neki poslovi koji su početi ili dogovoreni prije. Situacija se polako normalizira, ali činjenica jeste da je dosta ljudi izgubilo radna mjesta što će u narednom periodu sigurno utjecati na platežnu moć a time i na potražnju. A trenutno potražnja je najveća za stanovima, kako za kupovinu tako i za najam. Najveću štetu su trpe vlasnici nekretnina koji se bave iznajmljivanjem u turističke svrhe. Nažalost njih je ova pandemija snažno pogodila a poslovanje im je svedeno na minimum, a kako se epidemiološka situacija ne popravlja s najavama da će biti još i gore ova sezona će vjerojatno cijela biti otpisana.

 

Kakve su cijene stanova, kuća i poslovnih prostora trenutno? 

Cijena stanova u novogradnji se kreću od 2000 do 2400 KM/m2. Manji stanovi drže veću cijenu, dok se veći prodaju po nešto nižoj. Unutar tog raspona se najčešće kupoprodaja realizira. Može se naći stanova i za 1900 KM/2, ali i za 2500 KM/m2, međutim te cijene se postižu dosta rjeđe da bi se moglo govoriti o nekoj promjeni trenda u kretanju cijena. Rabljeni stanovi razumljivo imaju i veliki raspon u cijenama koje uvelike ovise o stanju nekretnine, lokaciji, kvadraturi, objektu u kojem se nalaze, katnosti, a prodaju se po cijenama od 1200 do 2000 KM/m2. Stambene kuće su poseban segment tržišta i teško je jednoznačno definirati cijenu jer se pri formiranju iste vlasnici često vode i sentimentalnim vrijednostima koje nisu objektivne za formiranje realne vrijednosti. Također, stanje nekretnine igra veliku ulogu jer se kuće ne rijetko prodaju i u roh bau stanju. Ono što još značajno utječe na cijenu je činjenica da se s kućom neizbježno prodaje i okućnica, odnosno zemljište na kojoj je izgrađena a čija površina značajno varira u veličini. To u konačnici može drastično povećati ukupnu cijenu zbog čega se neke kuće jako teško prodaju. Imajući u vidu sve navedeno, možemo reći da se cijene kuća kreću od 800 do 1700 KM/m2. Poslovni prostori, ovisno o lokaciji, kvadraturi, stanju, objektu u kojem se nalaze, dostupnosti parking prostora se prodaju po cijenama od 1500 do 3000 KM/m2. 

 

Što se najviše traži u Mostaru? 

Bez sumnje to su manji stanovi, garsonjere i jednosobni površine do 50 kvadrata. I za kupovinu i za najam. 

 

Kakve su Vaše prognoze za Mostar i Hercegovinu po pitanju nekretnina? 

Teško je bilo što prognozirati i u normalnim uvjetima, a pogotovo sada u vremenu kad su čitav svijet i globalna ekonomija po prvi puta na ovom nivou pod utjecajem pandemije i mjera za suzbijanje i borbu protiv virusa. Tim još više što pandemija još uvijek nije prošla i nove mjere se uvode i popuštaju skoro na dnevnoj bazi. Svjedočili smo najavama s početka pandemije da će ekonomske posljedice biti jako teške i da nas čeka nova recesija na nivou najgorih koje su do sada pogađale čovječanstvo. Rano je još govoriti ali trenutno se čini da situacija nije tako loša kako su prognozirali što ostavlja mjesta za optimizam. Ono što realno jeste posljedica pandemije je činjenica da će se zbog nestabilnih ekonomskih prilika novogradnja u Mostaru usporiti jer će investitori s većom dozom opreza ulaziti u velike projekte kakvi su izgradnja stambeno poslovnih objekata. To može rezultirati smanjenom ponudom novih stanova na tržištu. Međutim nestabilne prilike i smanjena kupovna moć građana može rezultirati i smanjenjem potražnje za nekretninama. Mi smo trenutno optimistični i smatramo da bi ukoliko se situacija s pandemijom ne pogorša stanje na tržištu nekretnina trebalo normalizirati.

AU:Ana Artuković