Podijeli članak

Tagovi

FOTO:Matias Zečević

Danas je peti dan otkako su lokalni poljoprivrednici u Odžaku svojim traktorima blokirali rad poduzeću „Poljoprivrednik“ na državnom poljoprivrednom zemljištu u toj općini. Navedeno poduzeće imalo je ugovor za obrađivanje zemljišta koji je istekao. Lokalni poljoprivrednici traže od vlasti da se ovaj problem hitno riješi. Žele da ta firma napusti zemljište, te da se raspiše novi natječaj.

Poljoprivrednici su primili poziv Đure Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske da dođu na razgovor. Predstavnici Udruge „Žito“ Odžak tako će danas u zgradi Vlade u Orašju u 13 sati razgovarati s predsjednikom Topićem.

Sinoć je predsjednica Općinskog Vijeća, Nasiha Torić posjetila poljoprivrednike te s njima razgovarala.

„I dalje dajem potpunu podršku lokalnim poljoprivrednicima“ kazala je predsjednica O.V.

Općinski načelnik Jakov Ivanković trenutno je na godišnjem odmoru, a u Općini nitko nije nadležan da se obrati poljoprivrednicima i novinarima. Iako je načelnik prije dva tjedna na prosvjedu upozorenja dao podršku ovim ljudima ipak nije prekinuo svoj odmor kako bi se smirila ova napeta situacija u Odžaku.


Marko Vidić, predsjednik Mjesne zajednica Donja Dubica, kazao je kako je za sve kriva politika.

„Zahvaljujući našim pojedinim lokalnim političarima koji su firmi „Poljoprivrednik“ koja pripada „M-san“ grupaciji izašli u susret radi sitnog novca, ovi poljoprivrednici se na ovakav način moraju boriti za zemlju. Naši poljoprivrednici nemaju ništa lošiju poljoprivrednu mehanizaciju od te strane firme. 
Vidić je naglasio kako je on ipak optimističan.
„Očekujem da će zdrav razum u Županiji Posavskoj prevladati i da će konačno donijeti odluku koja će biti u interesu i na zadovoljstvo svih naših poljoprivrednih proizvođača“.

Svakoga dana poljoprivrednicima podršku daje veliki broj odžačkih gospodarstvenika. Sa njima su žene i djeca kao i stanovnici koji se ne bave poljoprivredom.
Iz Udruge poljoprivrednika „Žito“ Odžak tvrde da će prosvjed trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.