Podijeli članak

U Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 328 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 14 osoba.

U okviru aktivnog nadzora, u zadnja 24 sata, testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz bolnice u Prijedoru.

Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen koronavirus i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada su u RS potvrđena 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Od novog virusa korona, do sada se u tom bh. entitetu oporavilo ukupno 658 osoba.

Kada su u pitanu novozaraženi, riječ je o osam muškarca i šest žena, od kojih je pet osoba iz Banje Luke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor-Varoši, Kozarske Dubice i Teslića. 

Jedanaest osoba je imalo kontakt s prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnom osobom. Tri osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definiranim procedurama.