Podijeli članak

Pet mlađih inspektora i čak 75 policijskih službenika MUP-a HNŽ neovlašteno obavlja svakodnevne poslove u okviru nadležnosti koje su propisane navedenim funkcijama.

Razlog za navedeno leži u činjenici da je za pet mlađih inspektora Uprave policije istekao ugovor o probnom radu nakon čega im nije izdano rješenje o potvrđivanju čina i rasporeda u službi prema Zakonu o policijskim službenicima HNŽ, čime su prestali biti ovlaštene osobe i uposlenici MUP-a HNŽ, piše Klix.ba.

Posljednjeg dana kolovoza ove godine ista sudbina je zadesila i čak 75 policajaca kojima su istekla privremena rješenja, nakon čega im nisu izdana nova. To znači da 80 pripadnika MUP-a HNŽ već određen period neovlašteno nosi policijske uniforme i službeno vatreno oružje.

S obzirom na to da 80 osoba svakodnevno obavlja dužnosti inspektora, odnosno policijskih službenika, očekuje se da će za svoj rad, mimo ovlaštenja, biti isplaćeni na kraju rujna.

Svi problemi se ogledaju u podatku da Uprava policije MUP-a HNŽ u posljednjih godinu dana djeluje bez komesara policije kome je istekao mandat, a koji su lokalni sudovi u Mostaru proglasili nezakonitim. Dosadašnja praksa nadilaženja ovog i sličnih problema obično se zasnivala na kompromisima dviju vladajućih stranaka, HDZ-a i SDA, čime se dodatno unosila zbrka u cijeli proces.

Iako Zakon o unutrašnjim poslovima u ovakvim situacijama nalaže da se do imenovanja novog komesara imenuje vršitelj dužnosti komesara i to na način propisan zakonom, ministar unutrašnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda i druge ovlaštene osobe u Upravi policije su to odbili učiniti te su suprotno odredbama zakona prenijeli ovlasti na načelnika Sektora uniformirane policije u Upravi policije pod krinkom formiranja Kolegija ministra unutrašnjih poslova.

Prije tri dana ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda je poručio kako Upravi policije u HNŽ trenutno nedostaje 218 policijskih službenika na različitim pozicijama, od policajaca do najviših činova, odnosno glavnih inspektora. On je poručio da je narušen i nacionalni balans na svim pozicijama. Ipak, poručio je da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

Policijski sindikat je u pismu upućenom MUP-u HNŽ poručio da su se mladi policajci našli u pravnom vakuumu, što može dovesti do negativnih posljedica po Upravu policije po pitanju sigurnosnih izazova u ovoj županiji s obzirom na to da je policajcima istekao i probni rok. Sindikat je u pismu apelirao na ministra da se hitno pronađe rješenje.

Na pitanje o statusu spornih policajaca i nižih inspektora glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić je kazao da je to tehničko pitanje.

To je problem pravne i formalne prirode koji će brzo biti riješen, kratko je odgovorio Marić.