Podijeli članak

U trci za poziciju glavnog revizora BiH je pet kandidata, među kojima su aktuelni direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Miro Džakula i bivši čelnik Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Mjesto glavnog revizora u Uredu za reviziju institucija na razini BiH, prema nepisanom pravilu, pripada hrvatskom bloku s obzirom na to da je u Republici Srpskoj na poziciji glavnog revizora Srbin, a u FBiH kadar iz reda bošnjačkog naroda.

Čelna pozicija na razini BiH upražnjena je od listopada prošle godine, kada je preminuo Dragan Vrankić, a procedura za izbor novog glavnog revizora je formalno u Parlamentu BiH započeta krajem svibnja, odnosno početkom lipnja, kada su predloženi članovi iz oba parlamentarna doma u privremenu zajedničku komisiju sa zadatkom da provedu tu proceduru.

Dušanka Majkić, koja je jedan od članova te komisije, potvrdila je za “Glas Srpske” da su završili svoj posao i da je utvrđena rang-lista kandidata o kojima će se Parlament izjasniti na prvoj idućoj sjednici, koja bi trebala biti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Na natječaj je stiglo osam prijava, ali je utvrđeno da pet kandidata ispunjava potrebne uvjete iz natječaja. Osim Džakule i Jukića, uvjete koji su potrebni ispunjavaju Hrvoje Tvrtković, koji je već na poziciji revizora u Uredu za reviziju institucija BiH, zatim Ljerka Marić, koja je bila ranije na čelu Direkcije za ekonomsko planiranje i Milan Penava.

-Džakula i Penava se nisu pojavili na intervjuu, tako da je od pet kandidata sa njih troje obavljen intervju i na osnovu toga napravljena rang-lista koja je dostavljena Zastupničkom i Domu naroda na potvrđivanje, odnosno na dalji postupak - rekla je Majkić