Podijeli članak

Phillip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu u New Yorku dignuo je ovaj tjedan puno prašine svojim najnovijim istraživanjem.   

Naime, Tierno tvrdi kako je odjeća koju isprobavamo u trgovinama daleko prljavija nego što mnogi od nas mogu i pretpostaviti.  

U intervjuu za Huffington Post potvrdio je da se na odjeći koja se nalazi na vješalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokok i stafilokok.  

"Nije to pet ili šest ljudi...to su desetine i desetine ljudi...a odjeća stoji tamo tjednima i mjesecima", rekao je Tierno.  

"Klice se većinom šire kroz kožu, dišnog kanala i anusa, a čak i dodirivanje odjeće predstavlja rizik", nastavio je.  

Također, mnogi odjevni predmeti se tretiraju kemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu iritirati kožu, a upravo je to još jedan od razloga zbog kojih biste trebali oprati robu prije nego ju krenete svakodnevno oblačiti.  

Sličnog je razmišljanja i Donald Belsito, profesor dermatologije sa Sveučilišta Columbia koji je za Wall Street Journal rekao kako je vidio da neoprana odjeća omogućuje širenje ušiju, gljivica i zaraznih bolesti.  

Za kraj su se s obojicom znanstvenika složili i sami radnici u trgovinama. 

"Mnogo ljudi čim dođe u svoj dom stavljaju odjeću na sebe. To što ima etiketu ne znači da ju nitko prije nije nosio. Stvarno bi trebali prati robu nakon kupnje jer nikada ne znate gdje je sve bila", zaključili su.