Podijeli članak

Rezultati velikog istraživanja francuskih znanstvenika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu ekstremno prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog kruha, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina, izložene povećanom riziku od preuranjene smrti.

Ali, s obzirom na to da se ove namirnice često povezuju sa nezdravim navikama poput pušenja ili nevježbanja, znanstvenici navode da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se slika u potpunosti zaokružila.

Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine, pokazuju da je pojačanim konzumiranjem ekstremno prerađenih namirnica za samo 10 poto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećan za 15 posto.

Riječ je o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama sa previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni. To su uglavnom jela u čijem industrijskom procesu proizvodnje su korišteni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Tu su i jela sa dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima.

Istražovanje francuskih znantvenika provedeni je između 2009. i 2017. godine, a u njemu je sujelovalo oko 45  tisuća ispitanika starijih od 45 godina.

Utvrđeno je da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju ljudi sa nižim primanjima.

(Avaz)