Podijeli članak

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej apelirao je da hrvatsko državno i crkveno rukovodstvo, kao i političke i duhovne vođe srpskog naroda učine sve da između dva naroda zavlada mir.

Patrijarh Irinej je izrazio uvjerenje da je euforija opijenosti zlom prošla, osim kod najusijanijih glava, te da je nastupio pravi trenutak za razgovor o pomirenju s obzirom na mnoštvo otvorenih pitanja, neriješenih problema i mnogih iskušenja. 

-Neka svatko čini svoje, neka slave oni ako misle da imaju što, ali molim i pozivam da hrvatsko državno i crkveno vodstvo, kao i političke i duhovne vođe našeg naroda, čine sve što mogu da se iskorjeni mržnja i zavlada mir između dva naroda - rekao je patrijarh Irinej za beogradsku "Politiku".

On je naveo kako je dojam da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znaci da je moguća i takva njihova politika i da, ukoliko je to zaista tako, i srpski narodni prvaci, kao predstavnici naroda trebaju čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu srpskog naroda u Hrvatskoj.