Podijeli članak

Bilećanin Milorad Čomić (49), koji živi sam u selu Todorići, zaselak Osoje, u bilećkoj regiji Vranjska, puškom je ubio migranta koji je nasilno ušao u kuću njegovog susjeda.

Osumnjičeni se sam prijavio Policijskoj stanici u Bileći u utorak oko 9:30 sati, nakon čega su, prema priopćenju kojim se oglasila Policijska uprava Trebinje, njihovi pripadnici i javni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Trebinje odmah izašli na teren i nakon nekoliko sati, koliko je trajao očevid, pronašli su leš i rasvijetlili okolnosti ovog ubojstva, koje se poklapaju s navodima osumnjičenog, navodi Srna.

- Događaj se, prema izjavi osumnjičenog, zbio u subotu oko 17.30, a osumnjičeni je sve prijavio u utorak ujutro zbog, kako je sam naveo, griže savjesti jer iako se, kako kaže, sve dogodilo iz nehaja, nije imao mira u ova dva-tri dana - objasnio je nakon očevida tužitelj Žarko Milić.

Prema priči osumnjičenog, ali i rekonstrukciji izvršenoj očevidom, Čomić se vraćao u subotu večer s čuvanja ovaca kada je primijetio komešanje i otvorena vrata susjedne kuće koju je on preuzeo kao obavezu na čuvanje, pa je iz straha iz svoje kuće uzeo pušku i otišao do susjedskih vrata. Kada je proturio cijev s druge strane neko ju je zgrabio i u općem metežu je, navodi, puška opalila.

- On smatra da je u kući bilo desetak migranata koji su se nakon pucnja razbježali, a kada su oni pobjegli primijetio je na podu leš muškarca kojeg je puška, nažalost, pogodila u glavu i nije mu bilo spasa - kaže Milić.

Navodi da je motiv ovog ubojstva bila zaštita imovine susjeda, koju je osumnjičeni čuvao, jer su u kuću nasilno provalili ljudi za koje je on pretpostavio da su migranti "s obzirom na to su nerazumljivo pričali i bili tamnije puti".

Uspaničeni Čomić je leš uvio u deku i na improviziranim nosilima ga odvukao do obližnje vrtače, koja je duboka dva-tri metra i tu ga ostavio, ali mu, kako je ispričao, savjest nije dala da zaspe dva dana i trećeg dana se u bilećku Policijsku stanicu sam prijavio.

Inače, Čomić, kojeg je prošli rat zatekao u Hrvatskoj, bio je početkom rata kao Srbin zatočenik hrvatskih logora, a kada je pušten priključio se Vojsci RS. Poslije rata život je nastavio u ovom selu koje je odavno raseljeno i u kome u krugu od pet kilometara nema nijednog živog stvora, osim njega, njegovog stada ovaca, dva psa i nekoliko kokoši.

Zasad nisu poznati državljanstvo i nacionalnost nastradalog migranta, a leš će biti prebačen u Trebinje radi daljih forenzičkih ispitivanja.