Podijeli članak

Kad je par dugo vremena zajedno lako se sklizne u gubitak vlastitog identiteta, a ovisnička povezanost može iziritirati okolinu. Ali koliko god se neki podsmijavali činjenici da je par svuda zajedno u paketu, prema posljednjem istraživanju oni parovi koji o sebi govore riječima poput 'mi' ili 'nas' vjerojatno su sretniji u ljubavi nego oni koji to ne rade.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji istražili su vezu između uporabe prvog lica množine ('mi', 'nas', 'naše') i zdravlja romantične veze. Psihologinja Megan Robbins predvodila je tim, analizirali su 30 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 5000 ljudi, polovica njih bila je vjenčana.

U obzir su uzeli pet glavnih faktora: koliko dugo je par zajedno, njihovo ponašanje u vezi, mentalno zdravlje sudionika, fizički zdravlje i kako se brinu jedan za drugog na dnevnoj razini piše The Independent.

Zaključili su da je 'mi'- govor blagotvoran u svim ovim kategorijama što odgovara sretnijim vezama na svim razinama. Istraživanje je objavljeno u Journal of Social and Personal Relationships, a pozitivan utjecaj vidljiv je u svim dobnim skupinama.

Pitanje što je bilo prvo kokoš ili jaje, odnosno jesu li sretniji zbog pričanja o sebi u množini, ili tako govore jer su sretniji treba još definitivno odrediti. Ali najvjerojatnije je točno i jedno i drugo. "Kada čujete partnera ili sebe da koristite te riječi može pomaknuti individualan način razmišljanja da bude više zavisan, što može dovesti do zdravije veze", objasnili su znanstvenici.