Podijeli članak

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar sinoć je na izbornoj skupštini za novog predsjednika izabralo mostarskog paroha Radivoja Krulja, a za potpredsjednicu je izabrana Sanja Bjelica Šagovnović.

Krulj je naglasio da su mostarski Srbi i osnivači “Prosvjete“ zlatnim slovima pisali povijest i kulturu tog grada. “Trudit ćemo se da budemo dostojni nasljednici i da vratimo duh srpske kulture u grad na Neretvi“, rekao je Krulj.

On je u predstavljanju četverogodišnjeg programa rada kazao da će zajedno s novoizabranim rukovodstvom Društva raditi na jačanju mostarske “Prosvjete“ u svakom segmentu, te unapređenju dosadašnjih aktivnosti i manifestacija, kao i organiziranju novih.

Novi predsjednik je već za petak, 15. rujna, najavio projekciju filma “Zaveštanje“ , te naglasio da će ovogodišnje “Šantićeve večeri“ u organizaciji “Prosvjete“ biti otvorene 10. listopada u Mostaru, javlja Srna.

Poseban fokus stavio je na “Prosvjetinu školu srpskog jezika, povijesti i kulture“ navodeći da će njen rad biti unaprijeđen, te naglasio da je cilj otvaranje škole na srpskom jeziku u Mostaru.

“Cilj nam je osnovati i “Prosvjetin“ fond za stipendiranje đaka i studenata, te obnoviti izdavačku djelatnost i raditi na unaprjeđenju kulturnog, naučnog i književnog stvaralaštva. Dostojanstveno ćemo se spremati i za obilježavanje 150 godina od rođenja Alekse Šantića iduće godine, zatim raditi na otvaranju odbora u drugim općinama u HNŽ-u, te sistemskom rješavanju financiranja Društva“, naveo je Krulj.

Na četverogodišnji mandat izabran je i novi upravni odbor koji čine: Sanja Đurasović, Danilo Golo, Vladenka Milović, Sretenka Ćihorić, Vanja Bjelica – Čabrilo, Radislav Tubić, Branka Medan , Tanja Čvoro i Gorica Rašović. U nadzorni odbor izabrani su: Milena Komlen (predjednik), Zlatko Serdarević i Goran Sudar.

Redovna izborna skupština održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.