Podijeli članak

U jeku priče o finansijskoj krizi u entitetu Federacija BiH i dramatičnih upozorenja premijera Fadila Novalića proračunskim korisnicima danas je kao i svakog drugog mjeseca isplaćena plaća.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pred sami kraj 2017. godine uputio je pismo predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću i predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari u kojem ih upozorava da se neusvajanjem proračuna do kraja prošle godine direktno dovodi u pitanje financijska stabilnost FBiH.

Nakon što su Bradara i Mušić odbili da sazovu sjednicu, Novalić već tjednima upozorava političke stranke, ali i javnost kako neusvajanje proračuna ne smije potrajati dalje od 15. siječnja 2018. godine. 

Danas je istekao krajnji rok koji je odredio premijer FBiH, a u entitetskom sustavu financiranja nije došlo ni do kakvih dramatičnih distorzija koje bi zabrinule organe vlasti u FBiH. 

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, federalnim parlamentarcima, ministrima i drugim proračunskim korisnicima danas je kao i obično isplaćena plaća. Simbolično, na tu činjenicu nije utjecalo ni neusvajanje proračuna (obaveza iz prethodnog mjeseca), ni neodržavanje sjednica Parlamenta FBiH, a ni prijetnje predsjednika FBiH o mogućnosti raspuštanja zakonodavne vlasti. 

Uprkos dramatičnim upozorenjima čini se kako su državni službenici ipak u boljoj situaciji nego što su bili u listopadu 2016. godine kada je nekoliko dana kasnila isplata plaća zbog toga što Federacija BiH nije povukla sredstva iz tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Za očekivati je da današnje transakcije na račune funkcionera, a koje u prosjeku iznose iznad 3.000 KM, stimuliraju političare iz koalicije SDA, HDZ BiH i SBB da se dogovore i konačno sazovu sjednicu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Podsjećamo, plaća federalnih zastupnika u prosjeku iznosi 2.400 KM i na nju se dodaju naknade za odvojeni život, topli obrok, paušal, rad u komisijama i slično što u konačnici iznosi skoro pa 4.000 KM. 

U isto vrijeme prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna plaća zaposlenog u FBiH iznosi 868 KM. U prijevodu to znači da političari u prosjeku za svoj ne/rad primaju skoro pet puta više novca od "običnih" radnika, piše Klix.ba.