Podijeli članak

Zastupnički  dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na izvanrednoj sjednici Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji s amandmanima zastupnika Zukana Heleza (Socijaldemokratska partija BiH), javlja Fena.
 
Helezovi, kao i amandmani zastupnika Demokratske fronte Mahira Mešalića, koji su također odobreni, ispunjavaju, kako tvrdi Mešalić, zahtjeve boraca koji su od jutros prosvjedovali ispred zgrade Parlamenta FBiH očekujući ishod ove sjednice.
 
Branitelji su zapravo stvarni predlagači tih amandmana, a zastupnici su samo izvršili njihovu dužnost, obrazložio je također Mešalić.
 
Prvi borački zahtjev,, podsjeća Mešalić, jeste uvođenje redovnog mjesečnog dodatka borcima po osnovu njihovog sudjelovanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, drugi - javna objava registra boraca, a treći - prestanak proračunskog financiranja svih boračkih udruženja u Federaciji BiH budući da ih ima mnoštvo.
 
Osnovni tekst Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima predložila je Federalna vlada, a prihvaćanjem Helezovih, Mešalićevih i drugih amandmana iz opozicije, mijenja se u nekim dijelovima i suština prvobitnog teksta.
 
Prije izjašnjavanja o amandmanima opozicije, koje je prethodilo glasanju o cjelokupnom zakonu, zastupnički klub Stranke demokratske akcije predočio je da će podržati te amandmane iako smatra da mogu dovesti u pitanje primjenu budućeg zakona.
 
Ako se zbog tih amandmana potvrde predviđanja o neprevodivosti, zastupnici SDA ne žele snositi odgovornost, kazali su također.
 
SDA je potom predložila, a Zastupnički dom odobrio većinom glasova, da do kraja srpnja bude održana nova izvanredna sjednica Doma radi razmatranja Zakona o igrama na sreću. Cilj je da novcem od priređivanja tih igara bude osiguran izvor za financiranje prava iz zakona o razvojačenim braniteljima.
 
Da bi Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji  stupio na snagu, treba ga odobriti i Dom naroda.
 
Na sjednici je većinom glasova odobren i Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović. I tom aktu je potrebna još većinska podrška Doma naroda da bi stupio na snagu.
 
Današnja sjednica Zastupničkog doma je završena a održana je bez nazočnosti zastupnika HDZ-HNS. Oni su uoči zasjedanja priopćili da neće doći. Uvažavajući značaj Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima, kako su naveli, razlog za odsustvo je nedavno odobravanje, bez njihove nazočnosti, Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Federalnog parlamenta. Stavljanjem entitetskog zakona i parlamenta iznad državnog nivoa, grubo su prekršeni Poslovnik Doma, Ustav BiH i presuda Ustavnog suda BiH, smatraju zastupnici HDZ-HNS-a.
 
Sjednica je danas protekla uz prosvjede  razvojačenih branitelja ispred zgrade Parlamenta, koji su zahtijevali ispunjenje navedena tri zahtjeva, poznata i otprije vlastima. Po završetku zasjedanja, demonstranti su se počeli razilaziti.