Podijeli članak

Na zahtjev zastupnika HDZ-a i SDA Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića razmatrat će se prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je sadržana implementacija presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendirani izbori u Mostaru.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. S Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Kako se ovaj prijedlog tretira po hitnom postupku na njega neće biti moguće ulagati amandmane.

Zeleno svjetlo dogovoru lidera SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, od 17. lipnja dao je i Milorad Dodik predsjednik SNSD-a. Tako da dovoljna podrška zastupnika ne bi trebala biti upitna.

Kritike na ovaj sporazum došle su iz opozicije, posebno iz SDP-a, a oni su poslali i svoj prijedlog izmjena izbornog zakona, prenosi Klix.