Podijeli članak

Tagovi

Dugoočekivana dodjela Oscara završila je proglašavanjem pobjednika. Sama krema filmskog svijeta nazočila je dodjeli, 92. po redu, u "Dolby" teatru u Los Angelesu. 

"Joker" je imao 11 nominacija, a za vratom su mu puhali "Irac", "1917" i "Bilo jednom u Hollywoodu", svaki sa po 10 nominacija.

Definitvni pobjednik večeri je film "Parazit" reditelja Bong Joon Hoa. Osvojio je četiri Oscara i to za najbolji film, najbolji međunarodni film, najbolja režija i najbolji scenarij.

Osvojivši Oscara za najboljeg redatelja Joon Ho je postao prvi Južnokoreanac koji je osvojio prestižnu nagradu u toj kategoriji. 

Za reditelja bili su još nominirani i Martin Scorsese za "Irca", Todd Phillips za "Jokera", Sam Mendes za "1917" te Quentin Tarantino za "Bilo jednom u Hollywoodu".

A za najbolji film u konkurenciji su bili "1917", "Priča o braku", "Irac", "Bilo jednom u Hollywoodu", "Joker", "Jojo Rabbit", "Ford vs Ferrari" i "Male žene".

Pobjednik u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu je Joaquin Phoenix za maestralnu ulogu u "Jokeru". Ova odluka nije bila nikakvo iznenađenje. Ipak, Phoenix je druga osoba koja je osvojila ovu prestižnu nagradu za ulogu Jokera. 

U toj kategoriji nominirani su bili još i Antonio Banderas za ulogu u filmu "Bol i slava", Leonardo DiCaprio za "Bilo jednom u Hollywoodu", Jonathan Pryce za "Dvojicu papa" te Adam Driver za "Priča o braku".

Pobjeda Renee Zellweger za "Judy" u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu, također nije bilo nikakvo iznenađenje. 

Još su bile nominirane i glumice Scarlett Johansson za "Priču o braku", Charlize Theron za "One su bombe", Cynthia Erivo za "Harriet" te Saoirse Ronan za "Male žene".

Laura Dern kući je ponijela Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Priča u braku". Konkurencija su joj bile Kathy Bates za ulogu u "Richard Jewell", Scarlett Johansson za "Jojo Rabbit", Florence Pugh za ulogu u "Malim ženama" te Margot Robbie za "One su bombe". 

Brad Pitt pobijedio je u kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu, zbog uloge u filmu "Bilo jednom u Hollywoodu". Konkurencija nije bila zanemariva. I Tom Hanks bio je nominiran za ulogu u "Prekrasan dan u susjedstvu", zatim Anthony Hopkins za "Dvojicu pape", Al Pacino za "Irca" te Joey Pesci za ulogu "Ircu".

Filmu "Bilo jednom... u Hollywoodu" dodijeljen je Oskar za najbolju scenografiju, dok u kategoriji kostimografije nagrađen film "Male žene", a najboljim dokumentarcima proglašeni su "Američka tvornica" i "Učenje skateboarda u ratnoj zoni (ako si djevojčica)".

Scenografiju za film Quentina Tarantina potpisuju Barbara Ling i Nancy Haigh. Za Ling je ovo bila prva nominacija i prvi Oscar, dok je Haigh ovo drugi Oscar nakon 1991. za film "Bugsy".

"Malim ženama" pripao je zlatni kipić za kostimografiju. Autorica kostimografije je Jacqueline Durran, kojoj je ovo drugi Oscar nakon "Ane Karenjine" 2013. godine, a još je četiri puta bila nominirana.

Najbolji dugometražni dokumentarni film "Američka tvornica" , dok je kratkometražni "Učenje skateboarda u ratnoj zoni (ako si djevojčica)".