Podijeli članak

Mladi i perspektivni Srđan Šabić (24) iz Kozarske Dubice diplomirani je kemičar. Nakon osnovnog, upisao je postdiplomski studij i prije  roka položio sve ispite na Prirodno- matematičkom fakultetu  Univerziteta u Banjaluci s prosjekom 9,7. Znanstveni radovi, najbolje  ocijene u indeksu i brojne diplome i priznanja nisu bili dovoljni da  se zaposli u struci. Dobio je čak 50 odbijenica. Borba za egzistenciju  natjerala ga je da radi kao šanker.

Čovjek se razočara kada mnogo truda i vremena uloži u obrazovanje, uspije u  tome i onda iza sebe ima 50 odbijenica za posao priča Srđan Šabić. Trenutak kada je morao roditeljima reći da je dobio posao šankera bio  mu je posebno težak. To je kaže naročito pogodilo njegovu majku.

"Bila je razočarana jer ipak ja sam kemičar sa 9,7 prosjekom, sa  brojnim priznanjima, sve što sam ostvario i zna i ona koliko sam teško  došao do ovog svega nije bilo svejedno. Bilo joj je jako teško, jer  ipak kome bi bilo lagodno da kaže ej slušaj dijete mi radi, on je  izvrstan kemičar ali radi za šankom. Malo je apsurd ali Bože moj."  
priča Šabić za portal dnevnick.com

Srđan Šabić ne dolazi iz imućne obitelji. Bio je primoran da se i u  tijeku studija koji nije bio nimalo jednostavan, snalazi na različite načine kako bi zaradio za stanarinu i školovanje. Iako je posao šankera daleko ispod njegovih kvalifikacija, nije mu ispod dostojanstva da to  radi, ali osjeća gorčinu jer bi na nekom drugom mjestu kaže bio mnogo  
korisniji.

"Rekao sam da ću naći svoj način da se zaposlim, da ću naći način da  sam sebe uzdržavam da ne opterećujem svoje roditelje jer ipak imam mlađu sestru o kojoj se oni trebaju brinuti. Ja sam već dovoljno odrastao, uveliko i naučio sam raditi, tako da meni to nije strano." rekao je Šabić.

Iako mu je uvijek prioritet bio da ostane u svojoj državi, nakon obrane master teze, dao je sebi rok još mjesec dana da u Srpskoj pokuša pronaći posao u struci. Ako opet ne uspije kaže otići će preko granice, kao i mnogi drugi.

"Imam ponekad osjećaj da se borim s vjetrenjačama kao Don Kihot, ali niti sam ja Don Kihot niti imam snage da se borim s tolikim vjetrenjačama. Do jedne određene granice da, ali onda jednostavno spustiš koplje i okreneš se, odeš dalje." razočarano objašnjava Šabić.

Srđan je 2017. godine sudjelovao na Stes - znanstveno stručnoj konferenciji, gdje je pobijedio s najboljim radom iz oblasti  prirodnih znanosti. Želja mu je da, ukoliko bude u financijskoj mogućnosti upiše doktorske studije.