Podijeli članak

Dok kršćani širom svijeta slave blagdan Kristovog rođenja, papa Franjo je govorio o patnjama koje se "odražavaju na dječijim licima", navodeći ratove i druge napetosti koje se pojavljuju u regijama poput Bliskog istoka, Afrike i Korejskog poluotoka.

Papa je u ponedejeljak poručio vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra da "vjetrovi rata pušu našim svijetom i zastarjeli model razvoja nastavlja proizvoditi ljudske, društvene i ekološke gubitke".

U svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci, Papa je izjavio da djeca na Bliskom istoku "nastavljaju patiti zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca", dok Sirija ostaje "označena ratom" a aktualni sukob u Jemenu je "uglavnom zaboravljen", prenosi Fena.

On se također pomolio da "sukob može biti prevaziđen na Korejskom poluotoku".

Reuters navodi kako je Papa iskoristio božićnu poruku da pozove na dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pojačao regionalne napetosti prizanjem Jeruzalema kao izraelske prijestonice. 

"Pomolimo se da volja za nastavkom dijaloga može prevladati među stranama i da se dogovoreno rješenje konačno može postići, ono koje omogućuje miroljubivu koegzistenciju dvije države unutar obostrano dogovorenih i međunarodno priznatih granica" - izjavio je papa Franjo. 

To je drugi put da je Papa javno progovorio o Jeruazalemu od Trumpove odluke 6. prosinca. Tog je dana papa Franjo pozvao da se poštuje status quo u gradu, upozoravajući da bi nove napetosti na Bliskom istoku mogle razbuktati postojeće sukobe u svijetu.